„Dacă gruparea teroristă Dech (acronimul în arabă al grupării Stat Islamic, SI) se apropie de frontiera noastră, o vom ataca pe teritoriul irakian și nu îi vom permite să se apropie de frontieră”, a declarat Ahmad Reza Pourdastan.
Gruparea ultraradicală SI controlează zone extinse din cinci provincii irakiene, între care și Diyala, în est, la frontiera cu Iranul.
Statele Unite au lansat în august atacuri împotriva pozițiilor acesteia în Irak, și mai recent în Siria vecină, unde islamiștii și-au consolidat poziția pe fondul războiului civil, în cadrul unei coaliții internaționale.
Iranul șiit, aliat al Guvernului irakian și foarte ostil extremiștilor sunniți din SI, a afirmat că a ajutat Guvernul de la Bagdad și forțele kurde irakiene să lupte împotriva jihadiștilor.
Teheranul a trimis arme și consilieri militari.
„În prezent, unii dintre comandanții noștri pe teren oferă consiliere Irakului și armatei sale, precum și Hezbollahului libanez”, a declarat la rândul său generalul Gholam-Ali Rashid, adjunctul șefului Statului Major al forțelor armate, citat de site-ul Gardienilor Revoluției, Sepahnews.com.
Mișcarea șiită libaneză Hezbollah, la fel ca Iranul, este un aliat cu greutate al regimului sirian, iar ajutorul pe care îl acordă armatei este determinant pentru câștigarea controlului unor orașe cucerite de rebeli.
Președintele iranian Hassan Rohani a declarat în cursul unei conferințe de presă la New York, unde asista la Adunarea Generală a ONU, că „fără ajutorul Iranului, Bagdadul ar fi fost poate astăzi în mâinile teroriștilor”.
El a criticat însă strategia Statelor Unite și a aliaților lor afirmând că atacurile aeriene nu pot aduce „stabilitate și securitate în regiune”.
Iranul a denunțat și raidurile militare din Siria, afirmând că este necesar acordul Guvernului sirian pentru a desfășura astfel de acțiuni în țară.
Rohani a afirmat, de asemenea, că trebuie „întrerupte sursele de finanțare, de înarmare și recrutare a grupărilor teroriste”.
El le-a cerut, de asemenea, vecinilor Siriei să împiedice trecerea combatanților jihadiști către această țară.
Oficialii iranieni acuză țările arabe din Golful Persic, Turcia și Statele Unite că au ajutat financiar și militar grupările jihadiste precum SI.