Prima pagină » Știri externe » Iranul vrea să oprească accesul populației la internet

Iranul vrea să oprească accesul populației la internet

Iranul vrea să oprească accesul populației la internet
Reza Taqipour, șeful Ministerului Informațiiei și Tehnologiei Comunicației din Iran, a declarat că internetul "nu este demn de încredere" și că el "este controlat de una sau două state specifice".

Iranul se va alătura statelor care au oprit accesul la internet al populației și l-au înlocuit cu propria rețea națională de tip intranet. Oficialii acestei țări susțin că schimbarea ar putea avea loc până în 2013, informează Business Insider.

Reza Taqipour, șeful Ministerului Informațiiei și Tehnologiei Comunicației din Iran, a declarat că internetul „nu este demn de încredere” și că el „este controlat de una sau două state”, în cadrul unei conferințe organizate la Universitatea Amir Kabir.

Taqipour a explicat ulterior că atât ministerele, cât și alte instituții de stat iraniene nu vor mai folosi internetul începând cu luna septembrie a acestui an pentru a proteja informațiile secrete ale țării.

Oficialii iranieni ar fi putut lua această hotărâre din cauza atacurilor informatice cu care s-au confruntat de-a lungul timpului și nu doar ca o modalitate de a controla conținutul informațiilor și percepțiile populației.

În anul 2010, virusul Stuxnet, care se pare că ar fost parte a unei operațiuni realizate de către agențiile de informații israeliene și americane, a fost folosit pentru a a întrerupe funcționarea a circa 1.000 de centrifuge de la un program nuclear iranien.

Virusul Flame a fost folosit și el pentru a monitoriza în secret rețelele de calculatoare din Iran. El a fost parte a unui proiect în care au fost implicați reprezentanți ai CIA, ai Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA) și ai armatei israeliane.

Iranienii pot lua exemplul Coreei de Nord atunci când vine vorba de modul în care vor pune în vigoare propria rețea de tip intranet. În cadrul acestui stat, rețeaua a fost lansată în anul 2000 și este alcătuită din mai multe grupuri, dintr-un motor de căutate și dintr-un serviciu de e-mail. Foarte puțini nord-coreeni au, în momentul de față, acces la internet.

Oficialii din Iran pot urma, de asemenea, exemplul cubanezilor atunci când vine vorba despre modul în care își pot controla rețeaua de intranet. În Cuba, 2,6 milioane de persoane din populația totală de 11,2 milioane de persone folosește în momentul de față acest serviciu, în creștere cu 40% față de anul trecut.

Anunțul privind oprirea accesului la internet în Iran vine la doar o săptămână după ce liderul suprem al acestui stat Ayatollah Ali Khamenei a devenit utilizator al Instagram. Acesta are deja și un profil pe rețeaua de socializare Twitter.