Irlanda va deveni în decembrie prima țară care va încheia programul de salvare cu UE și FMI

Publicat: 13 10. 2013, 13:48
Actualizat: 17 02. 2016, 10:02

Irlanda va deveni la jumătatea lunii decembrie prima țară din zona euro care va încheia programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană și FMI, potrivit premierului Enda Kenny, care a început în februarie negocieri în acest sens cu troica creditorilor, transmite AFP.

„Pot confirma că Irlanda este pe cale să iasă din programul de salvare cu UE-FMI la 15 decembrie”, a spus Kenny duminică, la conferința națională a partidului, Fine Gael.

Irlanda a fost nevoită în 2010 să apeleze la sprijinul partenerilor europeni și al FMI, în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, a necesității de salvare a băncilor și într-un moment în care deficitul bugetar atinsese 30% din PIB.

Fostul „tigru economic celtic” a obținut 85 de miliarde de euro, într-un program de trei ani, în schimbul unor măsuri de austeritate draconice, care au permis redresarea conturilor publice.

Trei ani mai târziu, Irlanda, prezentată în mod constat de liderii europeni drept un model pentru celelalte țări din zona euro aflate sub asistență financiară, Grecia, Portugalia și Cipru, a revenit la creștere economică și la accesul pe piețele financiare.

În luna februarie, autoritățile de la Dublin au făcut un pas esențial printr-un acord cu Banca Centrală Europeană privind reducerea poverii datoriilor acumulate pentru salvarea băncilor, calificat de importanță istorică de către Kenny.

Irlanda continuă să se află într-o situație fragilă, a avertizat premierul, care conduce din 2011 un guvern de coaliție împreună cu laburiștii (de stânga).

„Nu putem spune că am lăsat în urmă problemele financiare. Mai avem în față momente dificile. Dar era programului de salvare se încheie. Situația de urgență economică a luat sfârșit”, a spus premierul.

Guvernul irlandez a redus drastic estimarea de creștere economică de la 1,3% la numai 0,2% în acest an și de la 2,4% la 1,8% pentru 2014. O problemă majoră este șomajul, care se menține la peste 13%, deși este în scădere față de anul 2010.