Irlanda va ieși din programul de bailout în decembrie și nu vrea o linie de finanțare preventivă

Publicat: 14 11. 2013, 16:47
Actualizat: 28 09. 2018, 14:34

Irlanda va ieși în decembrie din programul de bailout fără o linie de finanțare preventivă din partea instituțiilor internaționale, întrucât a constituit rezerve de circa 20 de miliarde euro, iar din 2014 se va putea finanța normal de pe piețele financiare, a declarat premierul Enda Kenny.

În noiembrie 2010, Irlanda a solicitat un ajutor de urgență în valoare de 67,5 miliarde de euro din partea creditorilor internaționali, program care se va încheia pe 15 decembrie. Irlanda devine astfel prima țară din zona euro care încheie acest tip de program, de la declanșarea crizei în 2009, transmite Bloomberg.

„Facem ultimii pași pentru readucerea Irlandei la condiții normale, economice, bugetare și de finanțare. Ca majoritatea țărilor din zona euro vom putea să ne finanțăm normal de pe piețe”, a afirmat joi Kenny în Parlament.

În pragul finalizării programului de ajutor, ministrul de Finanțe Michael Noonan susține că Irlanda nu are nevoie de o linie de credit preventivă, după ce a acumulat rezerve de circa 20 de miliarde de euro. O linie de credit ar fi însoțită de costuri și de condiții. În lipsa unei astfel de finanțări, Irlanda nu va putea însă să participe la un program al Băncii Centrale Europene (BCE) de achiziții de obligațiuni.

„Este bine din punctul de vedere al încrederii. Totuși ne-ar fi plăcut ca supravegherea externă să continue, ceea ce s-ar fi întâmplat în cazul unei finanțări preventive. Condițiile ar fi putut însă să fie prea apăsătoare”, a declarat Juliet Tennent, analist la Goodbody Stockbrokers.

Pentru pregătirea ieșirii din bailout, guvernul de la Dublin a făcut rezerve de capital. În luna martie, statul a vândut obligațiuni pe termen de 10 ani în valoare de 5 miliarde de euro, prima astfel de emisiune de la obținerea programului de salvare.

Guvernul are fonduri suficiente până la începutul lui 2015, dar agenția pentru datorii va emite în 2014 obligațiuni în valoare de 6-10 miliarde de euro, pentru a prefinanța anul următor.