Prima pagină » Știri externe » Ironia sorții: Elon Musk, omul care a pus mașina „verde” pe harta lumii, acuzat că vrea să distrugă natura / Totul a început de la planurile pentru o fabrică în Germania: „Tesla vrea să ne fure apa!”

Ironia sorții: Elon Musk, omul care a pus mașina „verde” pe harta lumii, acuzat că vrea să distrugă natura / Totul a început de la planurile pentru o fabrică în Germania: „Tesla vrea să ne fure apa!”

Ironia sorții: Elon Musk, omul care a pus mașina „verde
Tesla a anunțat în noiembrie 2019 că va inaugura a patra fabrică Gigafactory într-un orășel de 9.000 de locuitori, Grunheide, care se află la 37 km distanță de Berlin.

Producătorul de automobile electrice trebuie însă să defrișeze 300 hectare de pădure, pentru a face loc fabricii, unde vor fi produse 500.000 de mașini în fiecare an, scrie Business Insider.

Fabrica va avea 12.000 de angajați. Bloomberg a scris că planurile pentru fabrică au atras deja investitori în Grunheide și unii dezvoltatori au încheiat afaceri pentru ridicarea unor clădiri de 22 de etaje și mall-uri încăpătoare.

Totuși, localnicii sunt supărați pe magnatul Elon Musk, proprietarul Tesla. În data de 18 ianuarie 2020, peste 250 de persoane au protestat la Grunheide, manifestându-și nemulțumirea față de planul lui Musk.

„Suntem aici, suntem zgomotoși, deoarece Tesla vrea să ne fure apa”, au scandat protestatarii.

Protestatarii au fost speriați de un raport al unei asociații a apelor, care reprezintă Brandeberg, un stat german cu 2,5 milioane de locuitori.

Raportul a arătat că Tesla ar avea nevoie de peste 300 metri cubi de apă pe oră, ceea ce ar „seca” rezervele locale.

Alții au fost îngrijorați că fabrica ar contamina rețeaua de apă potabilă, fapt ce a inspirat mesaje precum „Nu vrem nicio fabrică în pădure” și „Tesla sau apă de băut”.

Tesla nu a comentat evenimentele, în ciuda insistențelor celor de la Business Insider.

„Nu sunt contra Tesla”, a declarat un activist pentru mediu, Anne Bach, pentru Reuters. „Dar discutăm despre acest loc: o zonă de pădure protejată. Trebuie neapărat să facă asta?”

Criticile germanilor cu privire la fabrica lui Musk nu au început însă în 18 ianuarie. Activiștii au analizat potențialele riscuri, dacă fabrica va fi deschisă.

Friedhelm Schmitz-Jersch, președintele Asociației de Conservare a Naturii (NABU) din Brandenburg, a declarat că fabrica Gigafactory va pune în pericol o specie de lilieci.

Alți protestatari, 30 la număr, s-au declarat însă pentru construcția fabricii: „Construiți în loc să vă plângeți” sau „Elon, vreau o mașină de la tine”, au fost mesajele susținătorului magnatului.
 

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și