Islamistul împușcat mortal, joi, la Paris ar fi trecut și prin România. Informații din anchetă, publicate de presa franceză
Ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, a declarat duminică dimineață că acesta era „fără îndoială de origine tunisiană, se numea Tarek Belgacem și a stat în mai multe state ale Uniunii Europene, precum Luxemburg și Germania, dar și în Elveția”, relatează Le Figaro.
Tarek Belgacem, care și-a activat cartela SIM germană în septembrie, a ajuns în Franța pe 24 decembrie. Pe lângă Germania, el a trecut prin Elveția, Luxemburg și România, țări în care s-a făcut remarcat în ultimii ani pentru furturi mărunte și infracțiuni la legislația privind străinii, sub diferite identități, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de Journal du Dimanche.
Poliția germană a anunțat deja că bărbatul a locuit într-un centru pentru solicitanți de azil din Germania, dar deocamdată nu se știe dacă acesta figurează printre sutele de mii de imigranți care au sosit în țară în 2015.
Polițiștii au percheziționat clădirea din orașul Recklinghausen, situat în vestul țării, dar nu au găsit dovezi privind alte atacuri. Poliția germană a precizat că bărbatul a desenat un simbol al grupării Stat Islamic pe peretele unei camere din centrul de refugiați.
Potrivit revistei germane Der Spiegel, citată de Le Figaro, bărbatul ar fi pozat în centrul de refugiați cu un drapel al organizației teroriste, ceea ce a determinat autoritățile locale să-l claseze ca potențial periculos. El a dispărut de la Recklingshausen în decembrie.
Originea bărbatului nu este însă clară, el pretinzând cu diverse ocazii că este marocan, tunisian, sirian sau georgian și prezentând patru identități diferite. El și-ar fi depus cererea de azil cu numele Walid Salihi.
Bărbatul a fost împușcat mortal în ziua comemorării atacurilor din 2015 de la redacția revistei Charlie Hebdo, în timp ce încerca să intre într-o secție de poliție din Paris având în mână un cuțit și strigând „Mare este Allah!”. Polițiștii s-au temut că bărbatul încerca să comită un atac sinucigaș, astfel că, după ce l-au somat, l-au împușcat mortal.
Potrivit unor surse, pe hainele suspectului erau fire electrice, dar s-a stabilit că nu avea asupra sa explozibil. Asupra sa a fost găsită o bucată de hârtie pe care era scris un jurământ de credință față de gruparea Stat Islamic și în care promitea răzbunare pentru „atacurile franceze în Siria”.