Islanda se mai gândește în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană. Decizia luată de guvernul de la Reykjavik
Ministrul de externe Gunnar Bragi Sveinsson a anunțat pentru cotidianul Morgunbladid că aleșii islandezi au convenit să reia dezbaterile după vacanța parlamentară de vară. El a promis că Executivul va reveni asupra proiectului privind retragerea candidaturii de aderare a Islandei la UE.
„Mă așteptam ca partidele reprezentate în Guvern să adopte rezoluția. Dar există subiecte mai grele și importante asupra cărora trebuie să finalizăm”, a subliniat ministrul.
Minoritari, deputații proeuropeni au făcut totul, începând de la sfârșitul lunii februarie, pentru a împiedica adoptarea unei rezoluții care să permită Guvernului eurosceptic islandez să retragă candidatura de aderare la UE depusă în 2010 de Guvernul precedent.
Conform unor sondaje, majoritatea islandezilor ar dori organizarea unui referendum, așa cum a promis coaliția formată de Partidul Progresului (centru) și Partidul Independent (dreapta).
Uniunea Europeană, prin vocea ambasadorului său la Reykjavik, a anunțat în martie că este „posibil” ca Islanda să facă o pauză în negocierile de aderare.
Islanda este asociată la UE prin Convenția Schengen și Spațiul Economic European. Principalul obstacol pentru aderarea Islandei la UE este problema pescuitului, un subiect care nu a fost abordat în cursul negocierilor desfășurate între Bruxelles și Reykjavik în perioada iunie 2011 – ianurie 2013.
Gaidau Ion, ion.gaidau@mediafax.ro