Prima pagină » Știri externe » Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19. Cum a reușit

Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19. Cum a reușit

Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19. Cum a reușit

Israelul a vaccinat împotriva coronavirusului peste un milion de persoane, având cea mai mare rată de vaccinare din lume.

Israelul are o rată de 11,55 doze de vaccinare la 100 de persoane, urmat de Bahrain la 3,49 și Marea Britanie la 1,47, potrivit unui site de monitorizare la nivel global, afiliat Universității Oxford, informează BBC.

În comparație, Franța a vaccinat în total 138 de persoane până la 30 decembrie.

Peste 1,8 milioane de oameni au murit la nivel globa în urma contractării virusului SARS-CoV-2. Cifrele comparative privind vaccinarea sunt adunate de Our World in Data, care reprezintă o colaborare între Oxford și o organizație caritabilă din Marea Britanie. Aceștia monitorizează numărul de persoane care au primit prima doză din vaccinul împotriva coronavirusului. Majoritatea vaccinurilor aprobate pentru utilizare se bazează pe două doze, administrate la o distanță de mai mult de o săptămână.

SUA a vaccinat doar 2,78 milioane de persoane până pe 30 decembrie, deși obiectivul inițial era de 20 de milioane de persoane până la începutul lui 2021.

De ce Israelul a reușit să vaccineze atât de multe persoane?

Israelul a început vaccinările pe 19 decembrie și vaccinează aproximativ 150.000 de persoane pe zi, acordânbd prioritate persoanelor de peste 60 de ani, lucrătorilor din domeniul sănătății și persoanelor care sunt vulnerabile din punct de vedere clinic.

Totodată, statul și-a asigurat aprovizionarea cu vaccinul Pfizer-BioNTech în urma negocierilor, încă de la începutul pandemiei. De asemenea, persoanele care fac parte din categoriile prioritizate pentru vaccinare sunt contactate prin intermediul sistemului de sănătate – legea îi obligă pe israelieni să aibă un anumit prestator de servicii medicale.

Israelul a reușit asigure siguranța transporturilor de vaccin Pfizer, care trebuie păstrate la -70C, a declarat ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, pentru știrile YNet TV. Transporturile au fost împărițite, unele fiind de loturi mai mic, ceea ce înseamnă că vaccinul poate fi dus și în zonele mai îndepărtate ale țării.

Primul ministru Benjamin Netanyahu a prezis că Israelul ar putea ieși din pandemie încă din luna februarie 2021. În prezent, țara se află în cel de-al treilea lockdown național.

În comparație, România se afla pe 1 ianuarie pe locul 15 în ceea ce privește rata de vaccinare, în total 11.656 primind prima doză.

Israel, țara cu cea mai mare rată de vaccinare anti-COVID-19. Cum a reușit

România se afla, pe 1 ianuarie, pe locul 15 în ceea ce privește rata de vaccinare anti-COVID-19

Citește și