Aviația israeliană a lansat, în noaptea de marți spre miercuri, mai multe atacuri împotriva unor baze ale grupării șiite Hezbollah din Liban.
Atacurile Israelului vin după ce mai mulți militari israelieni au fost ținta unui atac armat lansat de pe teritoriul Libanului, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Armata Israelului a anunțat că niciun militar israelian nu a fost rănit în timpul respectivului atac armat.
„Ca răspuns, în timpul nopții, elicoptere și avioane ale Forțelor Armate Israeliene au lovit baze aparținând organizației teroriste Hezbollah din zona de graniță”, se arată în comunicatul Armatei.
Tensiunile sunt la nivel ridicat la frontiera Israelului cu Libanul. Luna trecută, autoritățile israeliene au acuzat Hezbollah că ar fi încercat să organizeze o operațiune de infiltrare, acuzație negată de gruparea șiită susținută de Iran.
Israelul se confruntă cu probleme și la granița cu Fâșia Gaza. Marți, Armata israeliană a bombardat mai multe baze ale grupării Hamas, ca răspuns față de o serie de atacuri lansate din Gaza spre teritoriul israelian, potrivit unui comunicat citat de Al Jazeera.
Aceasta a fost cea de-a șaisprezecea zi consecutivă în care Israelul a lansat atacuri împotriva Hamas în Fâșia Faza. Forțele palestiniene nu au ripostat în urma atacului de marți, deși săptămâna trecută au lansat rachete către Israel ca răspuns față de o serie de atacuri israeliene.
Tensiunile tot mai mari de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza sunt provocate de lansarea de către palestinieni a unor baloane incendiare către sudul teritoriului israelian, ca o modalitate de a pune presiune asupra Israelului să ridice blocada impusă asupra Fâșiei Gaza încă din 2007. Baloanele lansate de către palestinieni au provocat numeroase incendii la mai multe ferme din sudul Israelului.
Ca răspuns la lansarea baloanelor incendiare, Israelul a luat măsuri punitive împotriva Fâșiei Gaza, prin restricționarea mărfurilor care pot trece frontiera, interzicerea pescuitului în largul Mării Mediterane pentru pescarii din Gaza și oprirea aprovizionării cu combustibil, ceea ce a dus la închiderea singurei centrale electrice din teritoriu.