Israelul a lansat un atac aerian împotriva unor ținte din Liban. Tensiunile dintre cele două țări, tot mai mari după atacul asupra navei Mercer Street
Israelul a lansat joi dimineață un atac aerian împotriva unor ținte din Liban despre care spune că sunt baze de lansare de rachete, ca răspuns la lansarea spre Israel a două proiectile de pe teritoriul libanez, în ceea ce reprezintă o escaladare a ostilităților transfrontaliere pe fondul unor fricțiuni sporite cu Iranul.
Rachetele lansate miercuri din Liban au lovit zone deschise din nordul Israelului, provocând incendii de-a lungul frontierei. Atacul, care a venit dintr-o zonă din sudul Libanului sub conducerea gherilelor Hezbollah susținute de Iran, nu a fost revendicat, informează Reuters.
Israelul a răspuns cu mai multe atacuri terestre miercuri, înainte de a lansa atacuri aeriene joi, informează Armata israeliană.
„Avioanele de luptă au lovit bazele de lansare a rachetelor și infrastructura folosită pentru terorism în Liban”, a anunțat Armata israeliană într-un comunicat.
La scurt timp după atacuri, televiziunea al-Manar a transmis că avioanele de luptă israeliene au efectuat două raiduri la periferia orașului libanez Mahmudiya, la aproximativ 12 km de granița dintre cele două țări. Nu au fost raportate victime.
Reacția Libanului
Președintele Libanului, Michel Aoun, a declarat că atacurile aeriene ale Israelului sunt primele care vizează țara sa din 2006 și că acestea reprezintă o dovadă a „intenției agresive” a Israelului.
Aoun a mai spus, printr-un mesaj postat pe Twitter, că atacurile reprezintă o amenințare directă la adresa securității și stabilității Libanului și că acestea au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.
„Acesta a fost un atac menit să trimită un mesaj (…) În mod clar, am putea face mult mai mult, dar sperăm că nu vom ajunge la asta”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz.
Incidentele din această săptămână au loc după un atac cu drone lansat joia trecută asupra petrolierului Mercer Street, în largul Omanului, pe care Israelul, Statele Unite și Marea Britanie l-au atribuit Iranului. Doi membri ai echipajului, un britanic și un român, au fost uciși. Iranul a negat orice implicare în acest caz.