Guvernul Israelului a modificat condițiile de călătorie, astfel că, începând de la 1 august, cetățenii români vor trebui să obțină o autorizație electronică, prin înscrierea într-un registru online și achitarea unei taxe.
Ministerul român al Afacerilor Externe a comunicat că, deși cetățenii români care călătoresc în Israel în scop turistic nu au nevoie de viză de intrare pentru o ședere de maximum 90 zile, într-un interval de 180 zile, va fi obligatorie obținerea autorizației electronice de călătorie, prin achitarea unei taxe de 25 de shekeli (30,7 lei / 6,1 euro).
”Atenție! Deși nu este necesară obținerea unei vize, începând cu data de 1 august 2024, înainte de sosirea în Statul Israel, este obligatorie obținerea unei autorizații electronice de călătorie (Electronic Travel Authorization – ETA-IL) (indiferent de vârstă și de tipul de pașaport deținut). Autorizația electronică de călătorie se obține exclusiv pe cale electronică, taxa de 25 NIS putând fi achitată online, cu cardul bancar. (…) Autorizația este valabilă 2 ani de la data eliberării sau până la data expirării perioadei de valabilitate a pașaportului, dar trebuie reînnoită în cazul în care intervin modificări cu privire la nume, sex, cetățenie, pașaport etc”, anunță Ministerul român al Afacerilor Externe.
Guvernul israelian a anunțat recent că, de la 1 august, va trece la un sistem electronic de autorizare a călătoriilor. Noul sistem israelian li se va aplica cetățenilor străini care până acum nu aveau nevoie de vize pentru a intra în Israel. Persoanele care vor să călătorească în Israel vor trebui să aplice prin sistemul electronic și să primească aprobare înainte de a începe călătoria.
Republica Moldova a avertizat că ar putea începe să le impună vize cetățenilor israelieni, ca reacție la decizia Guvernului israelian de a implementa sistemul electronic de autorizare a călătoriilor. Ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Alex Roitman, a atras atenția că noul sistem israelian anulează practic acordul bilateral de călătorii fără vize.
”Sistemul electronic de autorizare a călătoriilor (ETA-IL) îi va afecta pe cetățenii moldoveni care călătoresc în Israel, dintre care mulți sunt angajați ai companiilor israeliene. De fapt, înseamnă încetarea în mod unilateral a regimului de călătorii fără vize dintre Republica Moldova și statul Israel. Republica Moldova va răspunde pe baza principiului reciprocității la introducerea sistemului electronic de autorizare a călătoriilor în Israel”, a declarat ambasadorul Alex Roitman, într-un mesaj postat pe platforma X pe 21 iunie.
Moldova will respond reciprocally to the introduction of ETA-IL system
— Ambassador Alex Roitman 🇲🇩 (@AlexandrRoitman) June 21, 2024
Foto: Profimedia
Citește și:
Inflația este în scădere ușoară în ZONA EURO, dar rămâne peste nivelul vizat de BCE