Israelul anunță un armistițiu umanitar de șapte ore după atacul asupra unei școli ONU

Israelul anunță un armistițiu umanitar de șapte ore după atacul asupra unei școli ONU
Publicat: 04/08/2014, 10:35
Actualizat: 04/08/2014, 11:37

Atacul a avut loc în timp ce Israelul începea să se retragă unaliteral din Fâșia Gaza.

Într-un comunicat al armatei difuzat în cea de-a 28-a zi a conflictului cu Hamas, Israelul a anunțat că se abține, luni, de la orice tir timp de șapte ore de „fereastră umanitară”.

Încetarea focului va fi activă între orele 07.00 și 14.00 GMT (10.00 și 17.00 ora României), cu excepția părții situate la est de orașul Rafah, în sudul enclavei, „unde au loc în continuare confruntări și unde este menținută prezența militară israeliană”, precizează textul.

Duminică seara încă nu fusese stabilită responsabilitatea pentru atacul de la Rafah. Armata israeliană a declarat că „a vizat trei teroriști ai Jihadului Islamic pe o motocicletă în apropierea unei școli a UNRWA din Rafah”, oraș supus de vineri unui bombardament intensiv.

Într-un comunicat publicat în primele ore ale zilei de luni, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că spre deosebire de milițiile islamiste ale Hamas, care au tras în ultimele săptămâni mii de rachete ce au vizat civili israelieni, Israelul nu vizează civili palestinieni.

Duminică, 71 de persoane au murit în sectorul Rafah, potrivit echipelor de salvare locale, iar alte șapte au fost ucise în cursul serii în nordul Fâșiei Gaza.

Luni dimineața, înainte de intrarea în vigoare a armistițiului anunțat de Israel, zece palestinieni au fost uciși în noi raiduri, potrivit serviciilor de intervenție, ceea ce ridică bilanțul la 1.822 de morți palestinieni în patru săptămâni de conflict.

Dar atacul de duminică împotriva unei școli administrate de agenția ONU pentru refugiați palestinieni (UNRWA), transformată în centru de primire pentru aproximativ 3.000 de refugiați, a provocat indignarea comunității internaționale.

Aceasta este a treia oară în zece zile când este lovită o școală ONU. Circa 30 de palestinieni au fost uciși deja în atacuri asupra unor școli la Beit Hanoun la 24 iulie și la Jabaliya la 31 iulie.

„Este un scandal din punct de vedere moral și un act criminal”, precum și o „nouă încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional”, s-a indignat secretarul general al ONU Ban Ki-moon. Statele Unite, principalul aliat al Israelului s-au declarat „consternate” de un „bombardament rușinos”.

Ban și Washingtonul nu a desemnat în mod explicit Israelul ca responsabil pentru acest atac. Dar au subliniat că armata israeliană era foarte bine informată în legătură cu localizarea refugiilor ONU.

Președintele francez François Hollande a calificat drept „inadmisibilă” bombardarea acestei școli și a cerut ca responsabilii, pe care nu i-a desemnat, „să răspundă pentru acțiunile lor”.

Un corespondent al AFP a relatat despre scene de haos, echipele de salvare străduindu-se în limitele posibilităților să evacueze răniții, în mijlocul părinților care își purtau pe brațe copii.

Fotografiile realizate de AFP la morgă, imaginile cu bebeluși morți sau rude plângând cei nouă membri ai familiei al-Ghul decimați de un atac asupra casei lor ilustrează soarta pe care o are de vineri populația din Rafah.

Palestinienii îi acuză pe israelieni care, la rândul lor, acuză Hamas că se servește de civili ca de scuturi umane și de spitale și școli pentru a lansa rachete înspre Israel.

Dar nici chiar acest lucru „nu justifică raidurile care pun în pericol atâtea vieți ale unor civili nevinovați”, a declarat Departamentul american de Stat.

Potrivit unor surse medicale, războiul a provocat moartea a peste 1.820 de palestinieni și a 64 de militari și trei civili israelieni.

„Această nebunie trebuie să înceteze”, a declarat secretarul general al ONU, în timp ce apelurile la încetarea focului din partea comunității internaționale, până acum neputincioasă, sunt din ce în ce mai presante.

Israelul își continuă totuși operațiunea „Limită de protecție”, declanșată la 8 iulie pentru a încerca să pună capăt tirurilor cu rachete și să distrugă tunelurile ce permit Hamasului să intervină pe teritoriul israelian.

Dar armata israeliană a confirmat pentru prima dată oficiali, duminică, faptul că a început să retragă un număr de militari, fără a preciza câți.

Circa 100 de tancuri staționau duminică în partea israeliană a frontierei, venite din Gaza, unde au trecut la 17 iulie, când armata a pus în aplicare faza terestră a operațiunii „Limită de protecție”.

Fără a vorbi despre începutul retragerii, Netanyahu a sugerat sâmbătă seara că operațiunea va intra într-o nouă fază, după ce armata aproape că a terminat misiunea de demolare a tunelelor.

Această parte a operațiunii se va încheia „probabil în următoarele 24 de ore”, a asigurat purtătorul de cuvânt al armatei, Peter Lerner. Dar „misiunea continuă, ea nu s-a încheiat”, a precizat el.

O „catastrofă umanitară de mare amploare” este totuși pe cale să se producă în Fâșia Gaza, unde 1,8 milioane de locuitori sunt blocați pe un teritoriu restrâns, s-a alarmat ONU.

Situația din Gaza a devenit „intolerabilă” pentru populația civilă, a afirmat ministrul britanic de Externe, Philip Hammond. Hammond, dar și Uniunea Europeană și China au cerut celor doi beligernați oprirea imediată a luptelor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia...
Harry și Meghan, pe drumuri diferite. Nu se mai ascund. Artificii la Casa Regală
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună