Israelul consideră că Hamas pierde controlul asupra Fâșiei Gaza / Germania atrage atenția asupra reducerii perspectivelor de pace

Israelul consideră că Hamas pierde controlul asupra Fâșiei Gaza / Germania atrage atenția asupra reducerii perspectivelor de pace
Publicat: 13/11/2023, 20:47
Actualizat: 13/11/2023, 20:53

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a apreciat, luni seară, că grupul islamist Hamas începe să piardă controlul asupra teritoriului palestinian Fâșia Gaza, iar armata israeliană va încerca să ocupe orașul Gaza și va intensifica măsurile de securitate în nordul Israelului, în timp ce ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a avertizat asupra reducerii perspectivelor de pace, solicitând avansarea soluției coexistenței a două state.

”Nu există nicio forță a Hamas capabilă să oprească armata israeliană. Trupele israeliene avansează conform planurilor și îndeplinesc sarcinile cu precizie, în mod letal. Organizația Hamas a pierdut controlul asupra Fâșiei Gaza. Teroriștii fug spre sud, iar civilii jefuiesc bazele Hamas, nu mai au încredere în Guvernul din Fâșia Gaza”, a declarat luni seară Yoav Gallant, citat de publicațiile The Times of Israel și Haaretz.

Ministrul israelian al Apărării a subliniat că armata își va atinge obiectivele în Fâșia Gaza, intensificând, în ultimele zile, atacurile asupra tunelurilor utilizate de grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic. ”Noi lucrăm conform sarcinilor stabilite, nu avem planuri de oprire a operațiunilor, avem obiective și le vom atinge. Eliminăm zilnic comandanți Hamas, zeci, chiar sute de teroriști, iar armata operează în interiorul orașului Gaza”, a insistat Yoav Gallant. Ministrul israelian al Apărării a precizat că trupele israeliene au obiectivul ocupării orașului Gaza.

Anterior, ministrul israelian de Externe, Eli Cohen, a afirmat că Israelul mai are la dispoziție două-trei săptămâni înainte de apariția unor presiuni foarte mari la nivel internațional. ”Recunoaștem că Israelul este supus unor presiuni mai mari. Presiunile nu sunt foarte mari, dar cresc. În conversațiile pe care le-am avut cu alți miniștri de Externe, aceștia au evidențiat problemele umanitare din Fâșia Gaza, aspectul șocului asociat masacrului din 7 octombrie este redus. Există și unii oficiali străini care solicită, nu public, eforturi în sensul unui armistițiu”, a declarat luni Eli Cohen.

La rândul său, Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, a dat asigurări că sunt elaborate ”planuri extinse pentru protejarea zonelor din nordul Israelului”, unde au fost raportate din ce în ce mai multe atacuri lansate de militanți Hezbollah din sudul Libanului. ”Misiunea este de a aduce securitate comunităților din nordul țării”, a precizat Herzl Halevi. Anterior, premierul Benjamin Netanyahu a denunțat ”jocul cu focul practicat” de mișcarea islamistă Hezbollah. ”Atacurile vor primi o ripostă mult mai puternică”, a avertizat Netanyahu.

Germania exprimă preocupări privind perspectivele de pace

Uniunea Europeană a condamnat, luni, infiltrarea militanților Hamas în spitale, dar a cerut Israelului să implementeze ”imediat” ”pauze umanitare”, pentru protejarea civililor din Fâșia Gaza. ”Sunt necesare pauze imediate și coridoare umanitare pentru a face față situației grave a oamenilor din Fâșia Gaza. Am cerut Israelului să dea dovadă de reținere maximă, pentru a putea salva vieți civile. Condamnăm folosirea de către Hamas a oamenilor și spitalelor ca scuturi umane. Dar am exprimat preocupări și în legătură cu situația dificilă a spitalelor, care sunt afectate puternic de bombardamente”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe și Politici de Securitate.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a pledat pentru ”pauze umanitare” în Fâșia Gaza, respingând ideea unui armistițiu general. ”Este important să avem pauze umanitare, pentru a salva vieți”, a declarat Baerbock, avertizând asupra reducerii perspectivelor de pace.

”Situația din Orientul Mijlociu este grav afectată, iar clivajele devin mai profunde. Dar, chiar dacă soluția coexistenței a două state pare extrem de îndepărtată acum, trebuie revigorată, pentru ca oamenii să nu își piardă speranța”, a afirmat Annalena Baerbock, potrivit publicației Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Miniștrii de Externe din Franța și Belgia, Catherine Colonna și Hadja Lahbib, au cerut armistițiu general în Fâșia Gaza, pentru a permite distribuirea asistenței umanitare.

Foto: Profimedia

Citește și:

Hezbollah a intensificat atacurile asupra Israelului / Unul dintre liderii opoziției îl critică pe Netanyahu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Nuntă transformată în tragedie, în Botoșani. O femeie a decedat după ce fiica ei a...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Schimbări în supermarketuri. Noi obligații pentru producători
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Warren Buffett spune că ar putea rezolva „în 5 minute” una dintre marile probleme ale...