Israelul este pe cale să devină exportator major de gaze, cu implicații în geopolitica regiunii

Israelul este pe cale să devină exportator major de gaze, cu implicații în geopolitica regiunii
Publicat: 06/11/2013, 19:42
Actualizat: 07/02/2016, 21:57

Israelul este pe cale să devină un exportator major de gaze, evoluție cu consecințe în relațiile geopolitice și economice din Orientul Mijlociu, proiectul offshore Tamar, operațional din luna martie, urmând să aibă în acest an o contribuție de 1% la PIB-ul țării, relatează Financial Times.

Platforma marină Tamar din sudul Israelului este descrisă de companiile partenere Delek (Israel) și Noble Energy (SUA) drept cel mai mare proiect privat de infrastructură realizat vreodată în istoria de 65 de ani a Israelului.

Directorii generali ai Delek și Noble au declarat pentru Financial Times că poartă discuții intense pentru exporturi ale unui alt proiect mult mai mare, Leviathan, încă neoperațional, situat la circa 30 de kilometri de Tamar. Zăcământul offshore Leviathan, de mare adâncime, are rezerve estimate la 536,8 miliarde de metri cubi de gaze, fiind unul dintre cele mai mari descoperite în ultima perioadă în industria de profil.

La sfârșitul lunii octombrie, Curtea Supremă din Israel a respins petiții din partea unor organizații ale societății civile și ale unor politicieni din opoziție, care contestau dreptul guvernului condus de Benjamin Netanyahu de a permite ca 40% din gazele extrase să fie exportate, fără să consulte Knesset-ul (Parlamentul Israelului).

Guvernul estimează că vânzările de gaze în străinătate ar putea aduce Israelului încasări de 60 de miliarde de dolari, în 20 de ani.

„După ce Curtea Supremă a decis, ușa este deschisă. Sunt optimist că vom accelera proiectul”, a declarat președintele Delek, Gideon Tadmor.

Delek și Noble analizează o serie de opțiuni de exporturi, în urma cărora investițiile celor două companii și ale partenerilor lor ar putea fi de 5-15 miliarde de dolari, pentru dezvoltarea Leviathan și construcția de conducte sau facilități destinate gazelor naturale lichefiate.

Între opțiunile de export se numără livrarea de gaze către Turcia, Grecia, Iordania, Autoritatea Palestinială, sau chiar Egipt, care are deficit de gaze în urma tulburărilor politice din ultimii doi ani.

Companiile analizează și investiții în instalații destinate gazelor naturale lichifiate, care să poată fi livrate până în Asia.

„Multe țări din regiune, prin folosirea gazelor de la zăcământul Leviathan, ar putea reduce tarifele pentru electricitate cu 40%-50%”, a spus Yossi Abu, director executiv al Delek.

Unul dintre cele mai ambițioase proiecte avute în vedere este construcția unei conducte subacvatice către Turcia, care ar implica o investiție de 2-3 miliarde de dolari.

Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat săptămâna trecută că Turcia este interesată de gazele din Israel.

Guvernul israelian sprijină exporturile de gaze nu doar pentru veniturile care ar fi aduse la buget, ci și datorită posibilului efect pozitiv asupra relațiilor tensionate cu țările vecine.

Reprezentanții Delek și Noble sunt totuși reticenți în legătură cu stadiul negocierilor, din cauza sensibilităților politice din Orientul Mijlociu, în legătură cu orice fel de achiziție din Israel.

Relațiile politice cu Turcia nu și-au revenit încă după o fractură diplomatică provocată de un atac israelian asupra unei flotile turce care se îndrepta spre Gaza în 2010. În pofida unor scuze prezentate în luna martie de Netanyahu, intermediate de președintele american Barack Obama, retorica ambelor părți rămâne vindicativă, chiar dacă relațiile comerciale se îmbunătățesc.

În interiorul Knesset-ului, ales în luna ianuarie, predomină scepticismul legat de campania guvernului de promovare a descoperirilor de gaze.

„Întreaga decizie referitoare la viitorul gazelor naturale ale Israelului a fost luată în spatele ușilor închise, fără transparență. Nu este o decizie care să fie adoptată astfel”, a declarat Stav Shaffir, membru al Partidului Muncii.

Între problemele cu care se confruntă Delek și Noble se află și o investigație antitrust, privind poziția dominanță pe piața gazelor din Israel, care ar putea întârzia proiectul Leviathan.

Indiferent de rezultat, un lucru este sigur, faptul că independența energetică a Israelului a fost transformată, pentru anii care vor veni, conchide Financial Times.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Decizie pentru cei care stau LA BLOC. Schimbarea pe care românii o cer de ani...
Permisul auto, tot mai greu de obținut. Intră în vigoare reguli draconice
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Forma Sistemului Solar s-a schimbat dramatic, au descoperit oamenii de știință
×