Israelul a criticat vehement acordarea, de către ONU, a statutului de stat observator Palestinei, formațiunile israeliene de dreapta acuzându-i pe palestinieni că sabotează procesul de pace, în timp ce opoziția denunță pasivitatea premierului Benjamin Netanyahu, relatează AFP.
De altfel, acuzele au început încă din noaptea de joi (ora României, n.red.), când a avut loc reuniunea de la New York. România a fost unul dintre cele 41 de state care s-au abținut de la vot, în încercarea de a supăra cât mai puține puteri mondiale.
Rezoluția privind noul statut al Palestinei a trecut, însă, cu 138 de voturi pentru.
Reacțiile politicienilor și analiștilor israelieni sunt polarizate în funcție de liniile ideologice stabilite în campania premergătoare alegerilor legislative din 22 ianuarie.
Cotidianul Israel Hayom, apropiat de premierul Benjamin Netanyahu, titrează pe prima pagină: „Națiunile Unite recompensează terorismul”.
Vicepremierul Sylvan Shalom a avertizat chiar că va recurge la sancțiuni după decizia Adunării Generale ONU de conferire a statutului de stat observator Palestinei.
„Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau inițiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă și Israelului dreptul la inițiative unilaterale precum aplicarea suveranității israeliene în teritorii”, a avertizat Shalom.
Chiar dacă o astfel de inițiativă este improbabilă, Israelul ar putea bloca sistemul de colectare a taxelor în numele Autorității Palestiniene.
Citește și VOT ISTORIC. Palestina a devenit stat observator la ONU. Israel și SUA: Pacea e tot mai departe. Cum a votat România
Mii de locuințe suplimentare în Cisiordania
Cabinetul de securitate israelian a aprobat vineri construirea a 3.000 de locuințe suplimentare în Ierusalimul de Est și în coloniile din Cisiordania, în replică la acordarea statutului de stat observator Palestinei de către Adunarea Generală ONU, relatează site-ul Ynetnews.com.
De asemenea, Cabinetul israelian de securitate, format din principalii nouă miniștri, a decis construirea a încă 1.000 de locuințe în zona Maaleh Adumim, în apropiere de Ierusalimul de Est.
Conform unui oficial israelian, statul evreu își rezervă dreptul unor măsuri suplimentare, în conformitate cu „interesele strategice”.
Decizia a fost luată după ce Adunarea Generală ONU a acordat teritoriilor palestiniene statutul de stat observator.
Activitățile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale în procesul de pace cu palestinienii.
Vicepremierul israelian Sylvan Shalom avertiza în urmă cu câteva ore că Israelul nu mai are practic nicio obligație conform Acordurilor de la Oslo: „Președintele palestinian Mahmoud Abbas nu a rămas fidel angajamentelor asumate de predecesorul său, Yasser Arafat, prin Acordurile de la Oslo (1993), care interziceau inițiativele unilaterale. Încălcarea acestor acorduri oferă și Israelului dreptul la inițiative unilaterale precum aplicarea suveranității israeliene în teritorii”.