Armata israeliană a semnalat, miercuri seară, că intenționează să intensifice asistența umanitară în Fâșia Gaza, în contextul în care Administrația Joe Biden a cerut ca acest lucru să fie tratat cu prioritate.
”Furnizarea asistenței umanitare în Fâșia Gaza trebuie să fie prioritară. Cea mai bună modalitate de aprovizionare este cu ajutorul camioanelor. Israelul trebuie să deschidă mai multe puncte de trecere”, a afirmat secretarul de Stat american, Antony Blinken, cerând armatei israeliene să evite atacurile asupra civililor.
Comandamentul Central american (CENTCOM) a anunțat că avioane militare de transport au efectuat miercuri o nouă operațiune de lansare a unor containere cu alimente și medicamente în Fâșia Gaza. Au fost parașutate peste 35.000 de porții de mâncare și 28.800 de sticle cu apă.
Antony Blinken a anunțat avansarea eforturilor pentru deschiderea coridorului maritim spre Fâșia Gaza, o inițiativă la care participă Statele Unite, Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite.
Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a anunțat un plan de intensificare a transporturilor de alimente și medicamente în Fâșia Gaza.
”Acționăm pentru deschiderea mai multor rute spre Gaza, pe cale terestră, maritimă și aeriană. Încercăm să transferăm masiv provizii”, a declarat Daniel Hagari, citat de cotidianul Haaretz.
Antony Blinken a subliniat că Statele Unite, Egiptul și Qatarul continuă eforturile diplomatice pentru un acord între Israel și grupul islamist palestinian Hamas. ”Propunerea există, este nevoie să fie acceptată de Hamas”, a subliniat Blinken.
Armata israeliană continuă intens operațiunile în Fâșia Gaza, unde situația umanitară este dezastruoasă. În pofida avertismentelor internaționale, forțele militare israeliene pregătesc lansarea unei ofensive în orașul Rafah.
”Cel puțin 88 de persoane au fost ucise, iar alte 135 au fost rănite în ultimele 24 de ore”, a comunicat Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, subordonat grupului islamist Hamas. Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la cel puțin 31.272 de morți și la 73.024 de răniți.
Potrivit Națiunilor Unite, 85% din populația Fâșiei Gaza a fost nevoită să părăsească locuințele din cauza războiului, iar 60% din infrastructura teritoriului palestinian este distrusă. Există riscuri de foamete și epidemii.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în comunități din sudul Israelului.
Foto: Profimedia
Citește și: