Israelul a adăugat, luni, Statele Unite pe lista sa de țări către care cetățenii israelieni nu pot călători, ca urmare a răspândirii tot mai rapide a variatei Omicron a SARS-CoV-2.
În total, pe această listă sunt peste 50 de țări, printre care și unele state europene.
Potrivit deciziei Guvernului, care intră în vigoare de marți, de la ora 22:00 GMT (miercuri, ora 00:00, ora României, n. red.), israelienii vor avea nevoie de un permis special de călătorie pentru a merge în Statele Unite, dar și în celelalte țări de pe listă, informează Reuters.
Într-un mesaj televizat transmis duminică, premierul Naftali Bennett a declarat că Israelul a câștigat timp atunci când a luat rapid măsuri pentru a limita călătoriile după identificarea variantei Omicron, dar a avertizat că există un risc ridicat ca țara să se confrunte cu un nou val de îmbolnăviri în câteva săptămâni.
În baza recomandărilor Ministerului Sănătății, Guvernul a votat luni ca Statele Unite, Italia, Belgia, Germania, Ungaria, Maroc, Portugalia, Canada, Elveția și Turcia să fie incluse pe lista către care călătoriile sunt interzise, a anunțat Executivul prin intermediul unui comunicat.
Israelul a înregistrat 134 de cazuri confirmate de infectare cu varianta Omicron și alte 307 cazuri suspecte, a anunțat Ministerul Sănătății.
Țara a interzis intrarea cetățenilor străini pe 25 noiembrie și a intrarea în carantină, de la trei la 14 zile, pentru israelienii care se întorc din străinătate.
Guvernul israelian a decis să prelungească perioada de carantină obligatorie pentru cetățenii israelieni vaccinați care sosesc din străinătate și a mai aprobat ca Shin Bet, serviciul de securitate internă, să urmărească persoanele infectate prin aplicația sa specială.
Controversatul program de urmărire al Shin Bet, care a fost utilizat și în primele etape ale pandemiei, a primit aprobarea de a fi din nou folosit, după ce directorul agenției i-a asigurat pe miniștri că va fi utilizat în mod limitat, pentru o perioadă scurtă de timp și numai în cazul celor infectați cu Omicron.
Astfel, Israelulul a devenit atunci prima țară din lume care își închide complet granițele pentru a evita răspândirea variantei Omicron, descoperită recent în Africa de Sud.
Tulpina a fost detectată până acum în Africa de Sud, Botswana, dar și la o persoană care a călătorit din Africa de Sud către Hong Kong.
Varianta B.1.1.529 prezintă un număr „extrem de ridicat” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au detectat anterior varianta Beta. Beta este una dintre cele patru variante etichetate drept „preocupante” de OMS, întrucât există dovezi că ar fi mai contagioasă, iar vaccinurile au o eficienţă mai scăzută împotriva acesteia.