Israelul își negociază cu SUA dreptul de a ataca Iranul
Isaac Herzog și Tzipi Livni, liderii alianței Uniunea Sionistă, au prezentat „un plan alternativ de acțiune” privind programul nuclear iranian, considerat o amenințare de către Israel.
Potrivit unor oficiali israelieni, Uniunea Sionistă s-a consultat cu oficiali din cadrul Administrației Barack Obama și cu congresmeni republicani în procesul de elaborare a planului alternativ.
„Marile puteri trebuie să clarifice că, în cazul în care Iranul va încerca să fabrice arme nucleare, toate acțiunile, inclusiv opțiunea militară, trebuie să fie disponibile”, solicită Uniunea Sionistă.
„În contextul negocierilor marilor puteri cu Iranul, Israelul și Statele Unite trebuie să ajungă la un acord complet care să țină cont de riscul schimbării contextului de securitate al Israelului. Înțelegerea dintre Israel și SUA trebuie să includă posibilitatea consolidării și extinderii capacităților militare defensive și ofensive israeliene, intensificarea cooperării strategice bilaterale în sensul sporirii capacității de disuasiune a Israelului, într-un mod care să confere statului evreu o umbrelă de apărare americană și abilitatea neîngrădită de a acționa împotriva amenințărilor și încălcărilor acordului și a celor venite din partea inamicilor regionali susținuți de Iran”, subliniază Uniunea Sionistă.
„Orice acord cu Iranul trebuie să reducă semnificativ capacitățile nucleare iraniene și să oprească terorismul și agresiunile”, a declarat premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, care a cerut în repetate rânduri Statelor Unite să blocheze activitățile nucleare iraniene.
Iranul și marile puteri au ajuns la un acord de principiu pe tema programului nuclear iranian, sancțiunile impuse Teheranului urmând să fie atenuate. Reprezentanții Iranului și ai grupului P5+1 (SUA, M.Britanie, Franța, China, Rusia și Germania), reuniți în orașul elvețian Lausanne, au stabilit că regimul islamist de la Teheran va suspenda cu 66% actualele capacități de purificare a uraniului, iar activitățile nucleare iraniene ar urma să fie monitorizate timp de zece ani. Negocierile au fost prelungite, noul termen-limită fiind stabilit pentru 30 iunie.
Occidentul și Israelul acuză Iranul că încearcă să fabrice armament nuclear sub paravanul unui program atomic civil. Regimul islamist de la Teheran respinge acuzațiile.
Guvernul Israelului a exprimat „preocupare” privind acordul de principiu pe tema programului nuclear iranian, cerând reducerea „semnificativă” a activităților atomice iraniene.