Prima pagină » Știri externe » Israelul permite vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste de 5-11 ani. Ce spun părinții

Israelul permite vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste de 5-11 ani. Ce spun părinții

Israelul permite vaccinarea împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste de 5-11 ani. Ce spun părinții
Sursa foto: Shutterstock

Oficialii din Israel au decis să înceapă administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 copiilor cu vârste mai mai mici de 12 ani, pentru a ajunge la pragul de imunitate de turmă, dar numai o mică parte din părinți sunt deciși să îi ducă pe cei mici la centrele de vaccinare.

Decizia a fost anunţată duminică de Ministerul Sănătăţii după ce grupul său de experţi în domeniul vaccinări vaccinării a aprobat, săptămâna trecută, începerea vaccinării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani, și ca urmare a faptul că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a autorizat utilizarea de urgenţă a vaccinului Pfizer şi BioNTech pentru grupa de vârstă respectivă, cu o doză de 10 micrograme, relatează Reuters.

Doza iniţială administrată persoanelor cu vârsta de cel puţin 12 ani este de 30 de micrograme. Potrivit sursei citate, Pfizer şi BioNTech au spus că vaccinul lor a arătat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani.

Și România își propune demararea vaccinării la copiii mai mici de 12 ani, oficialii vorbind, într-un proiect de modificare a strategiei de vaccinare, de atingerea unui nivel de acoperire vaccinală de 20% a acestei categorii de vârstă, respectiv 245.000 de copii, „date fiind studiile existente de relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic”.

Mai puțin de o treime din părinți sunt deciși să permită vaccinul

Ministerul israelian a spus că dată de începere a vaccinării cu vaccinul  Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani va fi stabilită în câteva zile.

Populaţia de 9,4 milioane a Israelului este relativ tânără, cu aproximativ 1,2 milioane de copii în grupa de vârstă între cinci şi 11 ani.

Oficialii din domeniul sănătăţii sunt sceptici că ţara ar putea atinge „imunitatea de turmă” dacă acești copii nu sunt vaccinaţi.

Potrivit sursei citate, in sondaj de opinie în Israel publicat săptămâna trecută a arătat că 27% dintre părinţi ar permite copiilor lor sub 12 ani să primească vaccinul, cu 33% împotrivă şi 40% indecişi.

Presa internațională arată că patru milioane de israelieni au făcut injecţii de rapel, care în august au fost aprobate pentru oricine a primit a doua doză de vaccin al Pfizer cu cel puţin cinci luni mai devreme.

Adoptând strategia „a trăi cu COVID”, guvernul a menţinut şcolile şi economia în mare parte deschise în timpul celui de-al patrulea val de infecţii, sperând în acelaşi timp să învingă pandemia cu vaccinuri de rapel, purtarea obligatorie a măştilor şi un sistem de certificare digitală „Green Pass”, potrivit sursei citate.

67,3% din populația Israelului a primit cel puțin o doză de vaccin, 61,9% având schema completă, conform cifrelor World in Data, valabile la 13 noiembrie.

Potrivit Jerusalem Post, în timp ce, per ansamblu, campania de vaccinare merge bine, doar 58% din tinerii cu vârste între 12 și 15 ani sunt vaccinați și 63% din cei cu vârste de la 16 la 19 ani.

La nivel mondial, 51,7% din populație are cel puțin o doză administrată, iar România se află mult sub această medie, cu 38,3% (la data de 17 noiembrie), conform cifrelor World in Data

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și