Israelul și Rusia au încheiat un acord, pentru a preveni „neînțelegeri” între armatele lor în Siria
Netanyahu a făcut aceste declarații după întâlnirea avută luni cu președintele rus, Vladimir Putin, în apropiere de Moscova.
Anterior, în timp ce îl întâmpina pe Netanyahu, Putin a afirmat că acțiunile Rusiei în Orientul Mijlociu vor fi întotdeauna „responsabile”.
Netanyahu a fost însoțit în vizita la Moscova de comandanți ai armatei și șefi ai serviciilor de informații, prezență care subliniază importanța reuniunii.
Potrivit unor surse, Israelul ar fi preocupat că implicarea Rusiei în luptele dintre grupările islamiste rebele și forțele siriene ar putea conduce la schimburi de focuri accidentale cu forțele ruse.
Israelul efectuează în mod regulat raiduri împotriva militanților din sudul teritoriului sirian și vrea să se asigure că gruparea șiită libaneză Hezbollah, care susține regimul sirian, nu este înarmată, în condițiile în care Rusia trimite armament în Siria.
Rusia a început să trimită avioane militare fără pilot în misiuni de supraveghere în Siria, după o mobilizare rapidă de echipamente și trupe la o bază aeriană siriană, potrivit unor oficiali americani.
Săptămâna trecută, oficiali militari americani și ruși au convenit de asemenea să exploreze modalități de evitare a interacțiunilor accidentale, în condițiile în care Statele Unite coordonează o campanie internațională de raiduri aeriene împotriva pozițiilor din Siria și Irak ale rețelei teroriste Stat Islamic.
În contextul în care Rusia tocmai a suplimentat prezența militară în Siria, pentru ajutarea regimului de la Damasc, există riscul ca forțele celor două țări să se întâlnească în teatrele de operațiuni din Siria.
Atât Rusia, cât și Statele Unite susțin că inamicul împotriva căruia luptă în Siria este grupul terorist Stat Islamic. Însă Rusia oferă susținere regimului Bashar al-Assad, iar Statele Unite argumentează că prezența trupelor ruse agravează situația din Siria.