Prima pagină » Știri externe » Istoria se repetă! Iată ce s-a întâmplat în timpul pandemiei din 1918 când au început școlile (FOTO)

Istoria se repetă! Iată ce s-a întâmplat în timpul pandemiei din 1918 când au început școlile (FOTO)

Nu este prima dată când oficialii stabilesc măsuri de prevenție și siguranță privind contextual pandemic. În timpul epidemiei din 1918, chiar dacă lumea era un loc foarte diferit, discuția a fost la fel de aprinsă. Virusul a ucis atunci aproximativ 5 milioane de oameni în întreaga lume, inclusiv 675.000 de americani, înainte de a se termina.

În timp ce majoritatea orașelor își închideau școlile, trei au optat pentru a le menține deschise – New York, Chicago și New Haven, potrivit istoricilor – scrie CNN.

Deciziile oficialilor din aceste orașe s-au bazat, în mare parte, pe ipoteza conform căreia elevii erau în siguranță la școală. Acesta a fost apogeul Erei Progresiste, cu accent pe igiena în școli și mai multe asistente pentru fiecare student.

,,Pentru studenții din cartierele din spațiul locativ, școala a oferit un mediu curat’’

În 1918, New York a avut aproape 1 milion de elevi în școală și aproximativ 75% dintre ei au trăit în locuințe, în condiții aglomerate, adesea nesanitare, conform unui articol din 2010 în Public Health Reports, jurnalul oficial al chirurgului general al SUA și al Sănătății Publice din SUA Serviciu.

,,Pentru studenții din cartierele din spațiul locativ, școala a oferit un mediu curat, bine ventilat, unde profesorii, asistentele și medicii practicau deja – și se documentau – inspecții medicale de rutină amănunțite’’, conform articolului Public Health Reports.

Howard Markel, istoric medical și director al Centrului pentru Istoria Medicinii de la Universitatea din Michigan spune că orașul a fost unul dintre cele mai greu afectate de gripă. El a fost coautor al articolului ,,Rapoarte de sănătate publică’’ din anul 2010.

,,Copiii își părăsesc casele adesea nesanitare pentru clădiri școlare mari, curate și aerisite’’

Studenților le era interzis să se adune în afara școlii și trebuiau să-i raporteze profesorului imediat. Cadrele didactice verificau studenții pentru orice semne de gripă, iar elevii care aveau simptome erau izolați.

,,Copiii își părăsesc casele adesea nesanitare pentru clădiri școlare mari, curate și aerisite, unde există întotdeauna un sistem de inspecție și examinare aplicat’’, a declarat Comisarul de Sănătate din New York, Dr. Royal S. Copeland.

,,Departamentul de sănătate a cerut familiilor elevilor care se recuperează la domiciliu, fie să aibă un medic de familie, fie să utilizeze serviciile unui medic de sănătate publică fără taxă’’, scrie în Raportul de sănătate publică.

 O parte a strategiei din Chicago a fost să asigure circulația aerului curat

Argumentul de la Chicago pentru a lăsa școlile deschise pentru 500.000 de elevi a fost același: păstrarea școlilor deschise i-ar ține pe copii pe stradă și departe de adulții infectați, raționamentul a continuat.

O parte a strategiei din Chicago a fost să asigure circulația aerului curat. Camerele școlii au fost supraîncălzite în timpul iernii, astfel încât ferestrele să poată rămâne deschise în orice moment, potrivit unui document din 1918 al Departamentului de Sănătate din Chicago. Lucrarea a concluzionat că o analiză a datelor a arătat că „decizia de menținere a școlilor din acest oraș deschis în timpul epidemiei de gripă recente a fost justificată”.

Cum arată declarația pe propria răspundere pe care părinții trebuie să o completeze înainte de a-și trimite copilul la școală?

Părinții trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere, odată cu începerea școlii, prin care să dea asigurări că elevul nu a prezentat simptome de covid în ultimele 14 zile, sau că nu a intrat în contact cu persoane bolnave. De asemenea, părintele trebuie să semneze obligativitatea de a nu trimite copilul la școală, dacă apar simptome precum febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături.

Potrivit proiectului de ordin de ministru emis marți seară, care prevede noile norme de prevenție și diminuarea răspândirii infecției cu SARS-CoV-2 în instituțiile de învățământ, părinții reprezintă un punct cheie în această luptă cu pandemia.

Sursă foto: FloridaMemory/State Archives of Florida

Citește și