ISTORIE. Cum a reacționat lumea la epidemia de ciumă din 1911 și ce s-a schimbat azi

ISTORIE. Cum a reacționat lumea la epidemia de ciumă din 1911 și ce s-a schimbat azi
China emite alertă pentru ciuma bubonică şi interzice consumul unor animale considerate riscante
Publicat: 19/04/2020, 13:46

În 1911, o epidemie de ciumă a izbucnit în China și amenința să devină o pandemie. Epidemia părea să fi pornit din cauza comerțului cu animale sălbatice, dar nimeni nu putea fi sigur de acest lucru la acea vreme.

Și atunci, ca și în cazul pandemiei de COVID-19 din prezent, au fost luate măsuri severe, precum restricții de circulație, purtarea de măști, arderea cadavrelor victimelor și controale la granițe. Cu toate acestea, peste 60.000 de oameni au murit în nord-estul Chinei din cauza ciumei, potrivit CNN.

Atunci când boala a fost, în cele din urmă, ținută sub control, Guvernul chinez a convocat Conferința Internațională privind Ciuma, în orașul Shenyang, aflat în apropierea epicentrului epidemiei. La conferință au participat virusologi, bacteriologi, epidemiologi și alți specialiști din Statele Unite, Japonia, Rusia, Marea Britanie și Franța.

Scopul conferinței a fost acela de a descoperi cauza epidemiei. Participanții au vrut să identifice care au fost cele mai eficiente măsuri pentru limitarea infectărilor, să descopere de ce boala s-a răspândit atât de rapid și să analizeze ce s-ar putea face pentru prevenirea unei noi astfel de epidemii. Cu toate că la conferință au existat unele schimburi de acuzații, evenimentul a reprezentat o lecție pentru toți cei care au participat.

În zilele noastre, lumea se confruntă cu o pandemie caracterizată de lipsa unui răspuns coordonat la nivel global, astfel că modul în care s-a acționat în 1911 ar putea fi o opțiune ce ar merita luată în considerare.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pare depășită, virusul a ajuns să fie un motiv care să justifice rasismul, marile puteri ale lumii sunt în opoziție, în timp ce țările mai puțin dezvoltate sunt lăsate să se descurce cum pot. În comparație cu anul 1911, lumea actuală pare una extrem de divizată.

Legătura dintre marmote și ciumă

Epidemia de ciumă care a izbucnit în nord-estul Chinei la finalul anului 1910 a fost devastatoare. De la debutul epidemiei și până la încheierea sa, în 1911, 63.000 de oameni au murit. Epidemia a devenit cunoscută la nivel mondial abia atunci când a ajuns în orașul Harbin. Harbin făcea, la acea vreme, parte din provincia Manciuria, o regiune vastă, importantă din punct de vedere agricol dar slab populată, aflată la intersecția sferelor de influență ale Chinei, Rusiei și Japoniei. Cea mai mare parte a teritoriului era sub administrație chineză.

Harbin, un oraș cosmopolit încă din acea perioadă, era locuit de mulți ruși care lucrau pentru Compania Feroviară de Est (CER). Orașul avea și o populație importantă de japonezi, americani și europeni, majoritatea acestora lucrând în comerț.

Orașul Harbin era cunoscut pentru comerțul cu blănuri, iar epidemia a pornit, cel mai probabil, tocmai de la această industrie. Astfel, marmotele, comercializate intensiv pentru blana lor în acea perioadă, par a fi fost, cel mai probabil, la originea epidemiei.

Așa cum în zilele noastre răspândirea bolilor infecțioase este facilitată de existența legăturilor aeriene, la acea vreme căile ferate erau cele care permiteau răspândirea.

Cazuri de ciumă au fost raportate în principalele noduri feroviare: Tianjin, Beijing și Wuhan. Chiar și la Shanghai, aflat la peste 3.000 de kilometri de regiunea unde s-a declanșat epidemia, au fost descoperite cazuri. Autoritățile de la Shanghai au luat în considerare la acea vreme posibilitatea de a închide orașul pentru a preveni răspândirea bolii.

Măsurile autorităților chineze

Reacția autorităților la această epidemie a fost una rapidă, date fiind condițiile de la începutul secolului al XX-lea. Au fost înființate centre de carantină pentru persoanele care erau considerate în grupa de risc: cei care intraseră în contact cu persoane bolnave, inclusiv rudele celor care muriseră, plus cei care lucrau în domeniul prelucrării și comercializării blănurilor.

Dacă cei aflați în centrele de carantină nu prezentau simptome în 5-10 zile, aceștia erau eliberați din aceste centre. Dacă aceștia aveau, însă, simptome, era aproape garantat că vor muri, întrucât, la acea vreme, rata mortalității în cazul ciumei se apropia de 100%.

Până la începutul lui 1911, China adusese medici din întreaga țară la Harbin. Dat fiind că Anul Nou Chinezesc urma să aibă loc pe 30 ianuarie, autoritățile au fost conștiente că limitarea libertății de mișcare și a călătoriilor ar fi fost aproape imposibilă. Dar, dacă rata de infectare nu ar fi scăzut cât mai curând, exista riscul ca epidemia să ajungă să afecteze întreaga țară.

Măsurile de limitare a extinderii epidemiei au fost adeseori dure. Spre exemplu, multe dintre locurile de cazare în care erau identificate cazuri de infecție erau arse. Alte măsuri au inclus carantinarea unor zone, restricții de călătorie, izolarea obligatorie sau obligativitatea purtării de măști de protecție. Toate aceste măsuri au dus la scăderea ratei infectării în Harbin până la finalul luii ianuarie 1911, însă boala a continuat să se răspândească de-a lungul principalei magistrale de cale ferată.

Reacția comunității internaționale

În 1911, Organizația Mondială a Sănătății nu fusese încă înființată.

Încercarea de a limita răspândirea ciumei a rămas, astfel, în sarcina fiecărei țări în parte. Dar, la acea vreme, multe dintre țările lumii se confruntau cu adevărate crize politice. Politicienii din regiunea Shenyang, unde se afla epicentrul epidemiei, nu au considerat necesar un răspuns coordonat la nivel național, însă oamenii de știință au început să facă apel la înființarea unei organizații internaționale cu atribuții în domeniul sănătății.

Abia după Primul Război Mondial, Liga Națiunilor a înființat un Birou de Sănătate, format din specialiști în domeniu, cu scopul de a eradica lepra, malaria și febra galbenă. După cel de-al Doilea Război Mondial, succesorul Ligii Națiunilor, Organizația Națiunilor Unite, a înființat OMS.

Marea Ciumă din Manciuria nu s-a răspândit, în cele din urmă, în restul Chinei sau în Mongolia ori Rusia. Închiderea totală a portului din Dalian a oprit răspândirea din Manciuria către Japonia, Coreea, Hong Kong sau alte regiuni ale Asiei, de unde ar fi putut ușor să ajungă în restul lumii.

Măsurile luate astăzi în întreaga lume – spitale special construite pentru COVID-19, ordonanțe privind obligativitatea purtării măștilor, restricții de călătorie, avioane blocate la sol și echipe dedicate – în multe feluri, sunt similare celor luate în urmă cu 110 ani în nord-estul Chinei.

Cu toate acestea, principalii actori de pe scena politică mondială – Statele Unite, China, țările UE și Japonia – nu par interesați de o acțiune coordonată față de asemenea crize de sănătate publică, iar posibilitatea unei conferințe similare celei din 1911 pare foarte îndepărtată.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?