ISTORIE. Moldovenii vor vota pentru integrarea în UE la toamnă. Referendumul pentru Europa este constituțional
Maia Sandu, președintele Moldovei, a făcut marți un anunț istoric pentru românii de peste Prut, Referendumul pentru integrare al Moldovei în UE va se va petrce în octombrie 2024. Curtea Constituțională a Moldovei a dat undă verde pentru consultarea populară. Președintele de la Chișinău a anunțat demersul pe 18 martie, când a făcut luni un apel către Parlament să inițieze procesul propriu-zis pentru declanșarea referendumului pe tema integrării Republicii Moldova în UE. Consultarea populației ar fi urmat să aibă loc în luna noiembrie, odată cu alegerile prezidențiale, dar la cererea opoziției cele două evenimente nu se vor suprapune. Dacă ar candida acum, Maia ar câștiga, dar în turul doi, conform sondajelor.
Curtea Constituțională a decis: referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE este constituțional și va avea loc în octombrie, a postat, Maia pe FB.
„Curtea Constituțională a decis – referendumul privind aderarea la UE este constituțional, poate avea loc pe 20 octombrie și va conține întrebarea: `Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?`”, a scris marți, pe Facebook, Maia Sandu.
„Avem nevoie de unitate, avem nevoie de implicarea fiecărui partid, organizație civică, cetățean, ca împreună sa garantăm pacea și bunăstarea pentru moldoveni. Uniți pentru Moldova Europeană vom reuși să îndeplinim obiectivul nostru comun – ca moldovenii să trăiască în pace, demn și liber într-o țară europeană puternică”, a mai spus Maia Sandu.
În această toamnă avem de trecut printr-un moment de cotitură – referendumul va fundamenta în Constituție decizia noastră de a construi acasă pace, bunăstare și libertate, a spus Maia Sandu, despre refendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE.
Ea a precizat că a organizat până acum 20 de runde de consultări, la care au participat aproximativ 500 de oameni. „Cu toții au spus că văd Moldova în marea familie europeană. Acest proiect este un proiect care ne unește și care ne asigură un viitor”, a spus Sandu luna trecută.
Avantajele aderării la UE sunt evidente și trebuie să comunicăm despre acestea cu cât mai mulți cetățeni în următoarea perioadă: în UE pacea va fi garantată, a punctat cu aceași ocazie președintele Moldovei
Opoziția a anunțat deja că își va îndemna susținătorii să boicoteze referendumul. Alte partide și-au arătat susținerea pentru plebiscit, dar au fost împotrivă ca acesta să aibă loc concomitent cu prezidențialele.
Citiți și: Maia Sandu, despre REFERENDUMUL pentru aderarea Republicii Moldova la UE: Nu vrem să mai așteptăm