Italia a prelungit restricțiile pentru limitarea răspândirii COVID-19, dar anunță unele relaxări în timpul zilelor lucrătoare
Guvernul italian a decis prelungirea, în acest weekend, a restricțiilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus, dar a fost de acord să relaxeze unele dintre restricții în timpul zilelor de lucru.
Italienii au petrecut Crăciunul și Anul Nou acasă, fiindu-le permis să își părăsească locuințele doar pentru a merge la serviciu, la medic, pentru unele probleme urgente sau pentru scurte vizite la rude sau prieteni apropiați, notează site-ul agenției de presă Reuters.
Restricțiile ar urma să expire marți, iar luni seara, în timpul unei ședințe de Guvern, miniștrii au fost de acord să revină la vechiul sistem, cu trei trepte, care permite aplicarea de restricții punctuale, în fiecare regiune în parte.
Care sunt restricțiile care se vor aplica în Italia în perioada următoare?
Barurile și restaurantele din întreaga țară vor trebui, însă, să rămână închise weekend-ul acesta, iar traficul între localități va trebui menținut la un minimum necesar.
Guvernul a mai decis să amâne redeschiderea școlilor până luni. Inițial, școlile ar fi urmat să fie redeschise la 50% din capacitate joi, odată cu expirarea restricțiilor impuse de sărbători.
Unele regiuni, printre care și Veneto, au decis să amâne redeschiderea instituțiilor de învățământ până la 31 ianuarie.
Numărul de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut în Italia, de la aproximativ 40.000 pe zi la mijlocul lui noiembrie până la sub 20.000 pe zi în prezent, dar numărul deceselor continuă să fie de ordinul sutelor în fiecare zi.
Totodată, Guvernul a decis să extindă până pe 15 ianuarie interdicția de călătorie între cele 20 de regiuni ale țării. Astfel, până la acea dată, italienii vor putea călători în alte regiuni decât cea de domiciliu doar în interes de serviciu, pentru a primi asistență medicală de specialitate sau pentru alte urgențe.
Sâmbătă, Ministerul Sănătății a anunțat amânarea redeschiderii stațiunilor montane până pe 18 ianuarie, după ce, inițial, aceasta era programată pentru 8 ianuarie. Ministerul a informat că decizia de amânare a fost luată la solicitarea guvernatorilor regiunilor montane, la sfatul unor experți din domenul sănătății publice.
Italia este prima țară occidentală care s-a confruntat cu COVID-19. Autoritățile de la Roma au anunțat din februarie și până în prezent 76.000 de decese asociate acestei boli, Italia fiind a cincea cea mai afectată țară din lume din acest punct de vedere.