Prima pagină » Știri externe » Italia aduce un tribut medicilor în contextul pandemiei: Vor apărea pe moneda de 2 euro!

Italia aduce un tribut medicilor în contextul pandemiei: Vor apărea pe moneda de 2 euro!

Italia aduce un tribut medicilor în contextul pandemiei: Vor apărea pe moneda de 2 euro!

Autoritățile italiene aduc un omagiu personalului medical care a luptat în prima linie în contextul pandemiei de coronavirus, mai ales ținând cont de faptul că statul peninsular a fost grav afectat de virusul SARS-CoV-2.

O schiță a viitoarei monedei a fost dezvăluită, care îi înfățpșează pe un bărbat și o femeie unul lângă altul purtând haine și măști medicale, alături de cuvântul „Grazie”, care înseamnă „mulțumesc” în italiană. Lângă ei, vor fi plasate o cruce roșie și o inimă.

Planul este de a crea trei milioane de monede, care este un omagiu adus medicilor, asistenților medicali, lucrătorilor sociali și de sănătate, voluntarilor, paramedicilor și oricui a luptat în prima linie împotriva COVID-19.

Italia aduce un tribut medicilor

Anunțul a fost făcut în Monitorul Oficial italian care a dezvăluit că monedele vor fi în circulație generală.

Ziarul național italian, Corriere della Sera, a explicat că pe măsură ce anii vor trece, vor deveni obiecte valoroase de colecție.

„Este un gest simplu, dar semnificativ, care, în mod simbolic, oferă valoare angajamentului în timp pandemiei făcut de medici și ceilalți lucrători din domeniul sănătății (…) Este un tribut adus angajamentului pe care și l-a luat întreaga profesie”, a declarat Filippo Anelli, președintele Federației Naționale a Ordinelor Chirurgilor și Dentiștilor (Fnomceo).

În Franța, a fost emisă o monedă comemorativă dedicată lucrătorilor din domeniul sănătății, dar a fost pusă doar la dispoziția colecționarilor.

O asistentă româncă, care a plecat în infernul din Italia și a muncit cot la cot cu medicii din prima linie a pandemiei, a povestit prin ce au trecut lucrătorii din sistemul sanitar din peninsulpă în perioada în care țara era decimată de pandemie.

Maria Casoni, asistentă la serviciul de urgență al Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș și voluntară timp de trei săptămâni la ATI în spitalele din Italia, a povestit pentru GÂNDUL experiența ei din prima linie de pe meleagurile italiene, una dintre cele mai lovite țări de epidemia de coronavirus: „Atunci când pierzi un pacient rămâi marcat, n-ai cum să nu. Tot ceea ce s-a văzut la televizor a fost realitate, n-au fost minciuni”, mărturisește asistenta medicală.

„Din punct de vedere organizatoric italienii s-au adaptat foarte repede la acest virus, iar din punct de vedere profesional cadrele medicale italiene au înțeles foarte bine că este vorba de o medicină incomodă, ca de război. Cu cazuri foarte multe și foarte grave. Am întâlnit acolo o solidaritate foarte mare a personalului medical, oameni foarte primitori cu care am avut o colaborare foarte bună. Am ajuns în Italia într-un moment în care situația la ei s-a mai stabilizat”, spune Maria Casoni. (MAI MULTE DETALII AICI)

În Italia au fost confirmate aproape 2 milioande de cazuri COVID iar peste 69.000 de persoane diagnosticate cu boala au decedat, în timp ce peste 1.200.000 au fost declarate vindecate.

Citește și