Prima pagină » Știri externe » Italia: Aproape 2.000 de medici au fost suspendați vineri după ce au refuzat să se vaccineze anti-COVID

Italia: Aproape 2.000 de medici au fost suspendați vineri după ce au refuzat să se vaccineze anti-COVID

Italia: Aproape 2.000 de medici au fost suspendați vineri după ce au refuzat să se vaccineze anti-COVID

Aproape 2.000 de medici din Italia au fost suspendați vineri după ce au refuzat să se vaccineze împotriva COVID-19, a anunțat FNOMCeO, organizația profesională a cadrelor medicale italiene.

De asemenea, aproximativ 6.000 de asistente, infirmiere și alte cadre medicale au fost suspendate din același motiv, informează Agerpres.

În luna noiembrie fuseseră suspendaţi 1.656 de medici care au refuzat să se vaccineze.

Evidenţele asociaţiei arată că mai mult de 33.500 de medici din Italia nu sunt vaccinaţi cu schema completă. Printre ei se numără şi cei care au trecut prin boală şi aşteaptă să se vaccineze, cei care s-au vaccinat în afara ţării şi cei care nu se pot vaccina din motive medicale.

Italia a introdus obligativitatea vaccinării în cazul mai multor categorii de persoane

Potrivit unei legi intrate în vigoare în 2021, cadrele medicale sunt obligate să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a putea lucra.

De asemenea, la începutul acestei luni, Guvernul a impus vaccinarea obligatorie anti-COVID în cazul persoanelor de peste 50 de ani.

Italia se situează în grupul restrâns al țărilor europene care au adopat pași similari, pentru a reduce presiunea asupra sistemului sanitar și totodată numărul de decese asociate COVID.

Începând cu octombrie 2021, toți angajații trebuie să arate dovada vaccinării sau a unui test Covid negativ, pentru a merge la muncă.

Refuzul se soldează cu suspendarea angajatului, fără remunerare.

Între timp, Amnesty International a cerut Italiei să modifice restricţiile anti-COVID impuse de autorități, pentru a nu discrimina persoanele nevaccinate.

Amnesty International a cerut furnizarea de măsuri alternative, inclusiv folosirea măştilor şi testarea pentru COVID-19, pentru ca populația nevaccinată să poată merge la muncă şi să folosească transportul public „fără discriminare”.

Conform regulilor actuale, care vor fi valabile până pe 15 iunie, purtarea măştii şi testul negativ pentru COVID-19 nu sunt suficiente pentru a accesa mijloacele de transport în comun sau pentru a merge la muncă în cazul persoanelor de peste 50 de ani.

Amnesty International Italia a spus că vaccinarea obligatorie ar putea fi justificată, dar trebuie limitată în timp şi „proporţională” cu un scop legitim de protecţie a sănătăţii publice.

„Guvernul trebuie să continue să se asigure că întreaga populaţie se poate bucura de drepturile sale fundamentale, cum ar fi dreptul la educaţie, muncă şi tratament medical, în special pentru pacienţii non-COVIDcare au nevoie de intervenţii chirurgicale urgente”, mai spune Amnesty International.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și