Italia continuă să nu le permită unora dintre migranții salvați din Mediterană debarcarea pe teritoriul său. Mesajul Papei Francisc
Mai multe organizații non-guvernamentale califică drept „ilegală” decizia autorităților din Italia de a nu permite debarcarea a peste 250 de migranți de pe două nave umanitare aflate în largul Siciliei.
Aceasta în contextul în care 215 migranți sunt blocați pe nava Geo Barents, iar 35 pe nava Humanity 1.
Copiilor și persoanelor cu probleme medicale li s-a permis să părăsească navele aflate în Catania, Sicilia, dar celorlalte, nu. Alte două nave care au la bord migranți salvați din apele Mediteranei sunt blocate în larg.
Noul premier italian, Giorgia Meloni, a promis că va limita migrația prin Marea Mediterană.
Italia este unul dintre principalele puncte de intrare în Europa pentru acești migranți, iar de la începutul anului, 85.000 dintre ei au sosit în această țară cu ajutorul ambarcațiunilor improvizate, potrivit ONU.
Migranții navighează cu bărci mici și supraaglomerate dinspre Africa de Nord. Aceștia ajung adesea să fie salvați de pe mare de către navele organizațiilor caritabile, potrivit BBC.
În total, 144 de persoane au primit permisiunea să debarce duminică dimineața de la bordul ambarcațiunii Humanity 1, care navighează sub pavilion german. În după-amiaza aceleiași zile, 357 de persoane au putut debarca de la bordul navei Geo Barents, a organizației Medici fără Frontiere (MSF), care navighează sub pavilion norvegian.
Italia anunță că persoanele care nu fac parte din grupurile vulnerabile nu pot debarca
Ministrul italian de Interne, Matteo Piantedosi, a declarat că cei care nu se califică drept vulnerabili vor trebui să părăsească apele italiene și ar trebui să fie îngrijiți de „statul de pavilion” al navelor care i-au salvat.
Cu toate acestea, căpitanul Humanity 1 refuză să părăsească portul Catania „până când toți supraviețuitorii salvați pe mare nu vor fi debarcați”, a declarat SOS Humanity, organizația germană care operează nava.
Într-o serie de mesaje postate pe Twitter, SOS Humanity a adăugat că „legea mării îl obligă (pe căpitanul, n. red.) să-i aducă într-un loc sigur pe toți cei salvați”.
Ulterior, SOS Humanity a transmis că va da Guvernul în judecată, susținând că acțiunile Italiei încalcă legislația europeană și Convenția de la Geneva pentru Refugiați.
Organizația a adăugat că este ilegal ca Italia să nu le permită tuturor migranților să debarce și că va demara, de asemenea, proceduri judiciare în Catania, pentru a le permite celor care au rămas la bordul navei să debarce și să aibă posibilitatea de a solicita azil în Italia.
Papa Francisc face apel la solidaritate europeană
În acest context, Papa Francisc a declarat că statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să împartă responsabilitatea pentru primirea migranților și să nu lase povara aceasta doar pe umerii țărilor în care aceștia ajung pentru prima dată, cum ar fi Italia.
„Uniunea Europeană trebuie să adopte o politică de colaborare și ajutor. Nu poate lăsa Ciprul, Grecia, Italia și Spania să poarte responsabilitatea pentru toți migranții care sosesc pe țărmurile lor”, a spus Papa Francisc.