Prima pagină » Știri externe » ITALIA înăsprește legislația privind imigrația, după criza din insula Lampedusa

ITALIA înăsprește legislația privind imigrația, după criza din insula Lampedusa

ITALIA înăsprește legislația privind imigrația, după criza din insula Lampedusa
Italia înăsprește legislația privind imigrația, după criza din insula Lampedusa

Guvernul italian, care se confruntă cu o creștere a numărului de migranți care sosesc pe teritoriul țării, a adoptat noi măsuri pentru a prelungi perioada de reținere a acestora.

Totodată, Roma ia și măsuri pentru a se asigura că numărul persoanelor care nu au drept legal de ședere pe teritoriul italian și care sunt repatriate va crește simțitor, au declarat oficiali guvernamentali.

Măsurile vin în contextul în care aproape 10.000 de migranți au ajuns săptămâna trecută pe insula Lampedusa din sudul Italiei, ceea ce reprezintă o lovitură pentru credibilitatea premierului de dreapta Giorgia Meloni, care a câștigat mandatul anul trecut tocmai promițând că va reduce imigrația ilegală, notează Reuters.

Meloni a declarat, la începutul unei ședințe extraordinare de Guvern privind această situație, că migranții care așteaptă repatrierea ar trebui să fie reținuți pentru o perioadă inițială de șase luni, care poate fi prelungită până la 18, de la trei luni cât prevede legislația în prezent.

„Acesta va fi timpul necesar nu numai pentru a face evaluările de rigoare, ci și pentru a-i repatria pe cei care nu se califică pentru protecție internațională”, a spus Meloni în discursul său introductiv.

Ce prevede legislația din Italia

Potrivit unor urse guvernamentale, Cabinetul a aprobat această măsură la scurt timp după începerea ședinței. Totodată, Guvernul a aprobat și înființarea a mai multor centre de detenție. Potrivit lui Meloni, Italia trebuie să mărească capacitatea acestor facilități, deoarece acestea au fost slăbite de „anii de politici imigraționiste”.

Conform legislației italiene, migranții care se califică pentru repatriere pot fi reținuți în cazul în care aceștia nu pot fi expulzați imediat. Oficialii spun că majoritatea migranților se îndreaptă spre Italia din motive economice și, prin urmare, nu sunt eligibili pentru azil.

Eforturile anterioare de a reține migranții au eșuat în mare măsură, aceștia ieșind în mod repetat din centre și adesea îndreptându-se direct către țările mai bogate din nordul Europei, mai notează sursa citată.

Sursa foto: Profimedia

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și