Italia nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor sub 55 de ani, în timp ce Germania nu va imuniza cu el populația de peste 65 de ani
Italia și Germania privesc cu neîncredere vaccinul anti-Covid de la AstraZeneca/Oxford, din punct de vedere al eficienței în cazul persoanelor în vârstă. Astfel, în cele două țări europene această variantă de imunizare împotriva noului coronavirus va fi folosită mai mult în cazul populației tinere.
Argumentul lor este că serul AstraZeneca nu a fost suficient de mult testat în cazul grupelor mai în vârstă ca să-și demonstreze eficacitatea.
După ce, vineri, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat acest vaccin, pentru oricine a împlinit 18 ani, fără limită de vârstă, a doua zi și Agenţia italiană a medicamentelor (AIFA) a făcut același lucru cu vaccinul dezvoltat de compania AstraZeneca împotriva COVID-19 pentru toţi adulţii, dar a recomandat alternative pentru persoanele în vârstă de peste 55 de ani, informează Agerpres.
„AIFA autorizează vaccinul AstraZeneca pentru prevenirea bolii COVID-19 la persoanele de peste 18 ani, în conformitate cu recomandarea EMA”, dar există „un grad de incertitudine” legat de eficienţa sa pentru cei în vârstă de peste 55 de ani, a anunțat agenția italiană, care argumentează că această grupă de vârstă este „slab reprezentată” în testele făcute pentru omologarea vaccinului.
În consecinţă, în așteptarea mai multor informații, agenţia italiană a recomandat „folosirea preferenţială a vaccinului AstraZeneca pentru subiecţii cu vârste între 18 şi 55 de ani” şi propune „folosirea preferenţială a vaccinurilor ARN mesager (Pfizer, Moderna – n.r.) pentru subiecţii mai în vârstă şi/sau mai fragili”.
Germania nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani
În schimb, în Germania, după un prim aviz dat joi, autoritatea pentru vaccinare din această țară şi-a repetat vineri recomandarea de a nu se folosi vaccinul AstraZeneca pentru bătrâni. Experţii din această țară susțin că nu există suficiente date pentru a stabili eficienţa vaccinului la persoanele de peste 65 de ani.
Astfel, la recomandarea specialiştilor, guvernul german intenţionează să renunţe la prioritatea acordată celor în vârstă de peste 65 de ani la vaccinarea împotriva coronavirusului cu produsul AstraZeneca, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Jens Spahn, citat de AFP.
Vom revizui ordinea de vaccinare, din cauza limitărilor de vârstă ale vaccinului AstraZeneca”, a declarat oficialul, în cadrul unui dialog cu personalul medical.
Spahn a afirmat că va ţine cont de decizia specialiştilor germani şi că vaccinul producătorului britanic va putea fi utilizat în primul rând pentru vaccinarea celor mai tineri, în special a personalului care acordă îngrijiri medicale, potrivit sursei citate.
Autorizaţia oficială pentru vaccin va fi emisă în Germania, cel mai târziu, săptămâna viitoare.
Compania AstraZeneca a enervat Uniunea Europeană
În acest timp, compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene, după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor promise.
Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.
Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca
UE dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul său au fost deviate în Regatul Unit. Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca, în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene.
O primă vizită a oficialilor de la agenția federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată, miercuri, a declarat ministerul Sănătății din Belgia.
Probele și înregistrările au fost preluate de la uzină și se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.
Când și câte doze de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca vor veni în România, după ce a fost aprobat în UE. Ce spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-Covid, a precizat vineri seară, la Digi 24, că România ar urma să primească aproape 800.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.
Însă, data exactă a transportului nu este cunoscută, fiind estimată – totuși – ca fiind după 9 februarie.