Italia: Salariații care nu merg la serviciu pentru că refuză să prezinte certificatul verde nu vor fi concediați, dar nu vor fi nici plătiți
Autoritățile din Italia au anunțat o modificare a legislației propuse privind utilizarea certificatelor verzi digitale.
Astfel, președintele Italiei a semnat cel de-al treilea decret privind certificatul verde, obligatoriu pentru 23 de milioane de angajați, informează HotNews.
Acest decret prevede că salariații care nu se prezintă la locul de muncă pentru că refuză să prezinte certificatul verde nu vor fi concediați, dar nici nu vor fi plătiți pentru zilele în care nu merg la serviciu.
Spre deosebire de un proiect lansat anterior este eliminat pasajul care prevedea că „începând cu a cincea zi de absență, raportul de muncă este suspendat până la prezentarea certificatului”.
Oprirea remunerării va începe din prima zi de absență nejustificată, atât în sectorul public, cât și în cel privat, însă nu va fi însoțită de suspendare.
Prețul testelor va fi plafonat în Italia
Totodată, decretul prezidențial mai prevede că testele antigen vor avea un preț controlat. Aceste teste permit obținerea unui certificat verde valabil 48 de ore.
Prețul controlat va fi asigurat atât de către farmacii, cât şi de către toate instituțiile sanitare afiliate, autorizate sau acreditate la Serviciul Sanitar Național şi autorizate de Regiuni.
De asemenea, prin acest decret se alocă 105 milioane de euro din bugetul de stat pentru a garanta teste gratuite pentru persoanele scutite de vaccin.
Potrivit legii, farmaciile care nu respectă regulile privind testarea vor fi sancționate cu amendă cuprinsă între 1.000 și 10.000 de euro, dar și închiderea activității pentru cel mult cinci zile.
Totodată, valabilitatea certificatului verde obținut în urma unui test molecular negativ a crescut la 72 de ore.
Sute de cadre medicale italiene au fost suspendate pentru că nu s-au vaccinat
Sute de cadre medicale dintr-o regiune din Italia au fost suspendate pentru că nu s-au vaccinat anti-COVID-19, conform dispoziţiilor legale.
Autorităţile sanitare din oraşul italian Milano au trimis scrisori către 420 de cadre medicale din regiunea Lombardia, în care au fost anunțată suspendarea lor din activitate, motivul fiind că nu s-au vaccinat anti-COVID.
Scrisorile au fost expediate către 120 de medici şi 300 de asistenți din centre medicale publice sau private din Milano şi din localitatea apropiată Lodi.
O nouă lege adoptată în Italia instituie vaccinarea anti-COVID-19 obligatorie pentru angajaţii din sectorul sanitar. Guvernul de la Roma studiază de asemenea posibilitatea aplicării acestei legi pentru toată lumea sau măcar în anumite sectoare.