Italia SE OPUNE atacurilor pe teritoriul rus /Tajani: „Nu suntem în război cu Rusia”, „negocierile vor exista dacă Ucraina opune rezistență”

Publicat: 30/05/2024, 22:10

Italia nu intenționează să trimită militari în Ucraina și nu acceptă folosirea armamentului occidental pentru atacarea unor poziții de pe teritoriul Rusiei, a declarat joi ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, subliniind că nu există un război al Occidentului cu Moscova și că negocierile vor putea avea loc doar dacă forțele armate ucrainene reușesc să opună rezistență pe front.

”Negocierile de pace vor exista dacă Ucraina opune rezistență în fața forțelor armate ruse, dacă va fi o situație de echilibru. Acesta este motivul pentru care Occidentul furnizează asistență militară Ucrainei”, a declarat Antonio Tajani, vicepremier al Italiei și ministru de Externe, citat de agenția Italpress.

Guvernul Italiei se opune utilizării armamentului occidental de către Ucraina pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, o idee susținută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de președintele Franței, Emmanuel Macron, și de Polonia.

”Din punctul nostru de vedere, al italienilor, armamentul nu poate fi utilizat dincolo de granițele Ucrainei. Repet: nu suntem în război cu Rusia, doar apărăm Ucraina. Nu vom trimite nici măcar un soldat italian pentru a lupta în Ucraina. Aceasta este poziția noastră foarte clară, restul este propagandă. Rusia spune: «negociem dacă Ucraina se predă», dar mi se pare o propunere inacceptabilă. Negocierile de pace vor avea loc doar dacă Ucraina opune rezistență și dacă președintele rus, Vladimir Putin, revine la gânduri mai bune”, a subliniat Antonio Tajani.

”Noi nu vom trimite nici măcar un militar italian pentru a lupta în Ucraina, pentru că nu suntem în război cu Rusia. De asemenea, nu intenționăm să permitem ca echipamentele militare pe care le livrăm să fie folosite dincolo de granițele dintre Ucraina și Rusia”, declarase anterior Tajani, conform agenției ANSA.

Polonia și Franța par a fi favorabile atacurilor Ucrainei pe teritoriul Rusiei, dar Statele Unite au semnalat că se opun, pe fondul amenințărilor președintelui rus, Vladimir Putin.

Adjunctul ministrului polonez al Apărării, Cezary Tomczyk, a declarat miercuri că Ucraina ”poate lupta cum vrea”, explicând că Varșovia nu va aplica restricții asupra modului în care forțele armate ucrainene utilizează armamentul furnizat de Occident.

”Noi am decis să ajutăm Ucraina în acest conflict, Ucraina a fost atacată brutal, are dreptul de a se apăra așa cum consideră că este adecvat”, a declarat Cezary Tomczyk.

”Credem că ar trebui să le permitem să neutralizeze pozițiile militare de unde sunt lansate rachete, cele de unde este atacată Ucraina. Dar nu ar trebui să permitem atacarea altor ținte din Rusia, nici, în mod evident, obiective civile”, a afirmat, la rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron.

Anterior, Macron a generat controverse prin avansarea conceptului ”ambiguității strategice”, semnalând posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe pentru a ajuta Ucraina în conflictul cu Rusia. Declarațiile lui Macron privind trimiterea de trupe, făcute pe fondul temerilor că Donald Trump ar putea abandona Ucraina dacă va obține un nou mandat de președinte al SUA, au generat critici din partea celorlalte țări din cadrul NATO, care se opun ferm trimiterii de trupe în Ucraina.

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică din cadrul Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat că poziția Administrației Joe Biden nu s-a modificat.

”Nu există nicio schimbare a poziției, noi nu încurajăm și nu facilităm folosirea armamentului american pentru comiterea de atacuri pe teritoriul Rusiei”, a declarat marți John Kirby.

Foto: Shutterstock

Citește și:

Financial Times: Statele Unite vor oferi Ucrainei un pact de securitate, pe fondul accentuării TENSIUNILOR bilaterale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Cum a fost găsit, de fapt, Andrei Versace de către anchetatori. Prietenii cunoscutului influencer nu...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
TOP 3 cele mai ieftine SUV-uri noi cu transmisie automată. Mașini cu un preț imbatabil...
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate...
Oana Cuzino, victorie în procesul deschis Primăriei Capitalei. Ar putea încasa o sumă uriașă
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
7 jocuri clasice pe care probabil nu le-ai încercat și care astăzi sunt disponibile online
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Inteligența Artificială poate crea hărți pe baza unui text