„Italia va contribui cu trupe la cele patru batalioane NATO desfășurate în țările baltice; este vorba de o forță simbolică”, a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu acordat publicației La Stampa.
„Trebuie să demonstrăm că suntem uniți, că avem capacități puternice de disuasiune, în timp ce menținem deschis dialogul cu Rusia”, a adăugat Stoltenberg.
„Nu suntem în perioada Războiului Rece, dar nu este nici parteneriatul la care lucram de ani. Suntem pe un teritoriu nou, un sistem de relații cu Rusia nemaivăzut până acum”, a spus secretarul general NATO.
„Alianța Nord-Atlantică trebuie să fie capabilă să se adapteze și să răspundă provocărilor actuale. Mesajul este apărare și dialog cu Rusia, nu apărare ori dialog”, a insistat Stoltenberg.
Italia va trimite 140 de militari în Letonia, în cadrul contingentului NATO de 4.000 de militari desfășurat în țările baltice și în Polonia ca forță de disuasiune în relația cu Rusia, a anunțat ministrul italian de Externe, Paolo Gentiloni. „Italia va trimite, în următoarele luni, 140 de militari în Letonia pentru a participa la forța NATO sub comandament canadian”, a afirmat Paolo Gentiloni într-o conferință de presă comună cu Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, aflat în vizită la Roma. „Italia a contribuit mereu la consolidarea capacităților defensive în nord-estul Alianței Nord-Atlantice. Nu este vorba de o politică agresivă în relația cu Rusia, ci de garantarea securității la frontierele NATO”, a insistat șeful diplomației italiene.
„Începând din anul 2018, Italia va coordona Forța NATO de reacție ultrarapidă”, a comunicat Stoltenberg.
Alianța Nord-Atlantică a decis în vară suplimentarea efectivelor militare în țările baltice, în Polonia și în România, pentru descurajarea Rusiei.