Italia a anunțat că va debloca 2 milioane de euro din fondurile de urgență, pentru a salva orașul antic Pompei, care a fost parțial distrus de inundații, scrie BBC.
Mai multe fragmente de ziduri, provenind din Templul zeiței Venus, un mormânt și o veche prăvălie care făceau parte din ruinele orașului Pompei, s-au prăbușit în ultimele zile din cauza ploilor recente, a anunțat, luni, conducerea acestui sit arheologic, informează AFP.
Un fragment de zid cu o lungime de doi metri, restaurat recent și care făcea parte dintr-o prăvălie străveche, s-a prăbușit sub greutatea unui alt zid mai vechi, prăbușit la rândul său.
Duminică, un arc din Templul zeiței Venus și un zid de apărare a necropolei din acest oraș antic s-au prăbușit.
Ambele zone au fost închise pentru public.
Ministrul Culturii din Italia, Dario Franceschini, a anunțat UE că ”Italia are grijă de Pompei, atât în regim de urgență, cât și pe termen lung”. Cele 2 milioane de euro care vor fi deblocate din fondurile de urgențăvor fi folosite pentru restaurarea zonelor afectate, lucrări de întreținere și protejare a zonelor vulnerabile, scrie BBC.
Pompei a fost inclus în patrimoniul mondial al umanității de către UNESCO în 1997, și este în prezent supus unui proiect de restaurare, numit „Grand Pompei”, finanțat parțial de Uniunea Europeană.
De aproximativ trei ani, Pompei a devenit teatrul a numeroase incidente, precum prăbușirea unui stâlp dintr-o pergolă de lângă casa lui Loreius Tiburtinus în decembrie 2011, precedată de prăbușiri spectaculoase ale unor ziduri din Casa gladiatorilor și din Casa Moralistului.
În septembrie 2012, o bârnă care sprijinea acoperișul din țiglă al Vilei misterelor a cedat.
Uniunea Europeană a acordat un ajutor de 105 milioane de euro pentru a lansa un plan de întreținere și de restaurare a sitului pe o perioadă de cel puțin patru ani.
Pompei, acoperit cu cenușă după o erupție a vulcanului Vezuviu pe 24 august în anul 79 e.n., alcătuiește ansamblul cel mai bine conservat al unui oraș din epoca romană.