Iulie și august 2016, cele mai calde luni înregistrate vreodată
În luna august, temperatura medie a fost cu 0,16 grade mai mare decât precedentul record, din august 2014.
Ar trebui să ne obișnuim cu mai multe grade în termometre. Organizația Meteorologică Mondială (OMM) precizează că temperaturile foarte ridicate vor deveni ‘noua regulă’.
OMM anticipează că 2016 ar putea fi declarat anul cel mai cald în ultimii 137 de ani, de când se fac măsurători.
În august, NASA a difuzat imagini care demonstrează că încălzirea planetei este reală și are efecte dramatice, scrie TVR. Exemplul cel mai vizibil este micșorarea dramatică a calotei de gheață din apropierea Polului Nord. Potrivit experților de la NASA, diferența de temperatură dintre zona arctică și regiunile mai sudice schimbă clima la nivelul planetei.
La jumătatea lunii iulie, pentru prima dată în istorie, meteorologii din Suedia au emis o avertizare de caniculă. Acolo temperaturile au trecut de 30 de grade, mai mult de trei zile la rând, în condițiile în care verile lor nu erau mai calde de 20 de grade.
Iar într-un studiu publicat în aprilie în revista Climate Changes, experții atrag atenția că în următorii 30 de ani anumite regiuni din Europa vor fi grav afectate de incendii provocate de valuri de căldură neobișnuite. Vor fi din ce în ce mai des inundații și furtuni violente. De vină este consumul excesiv de combustibili: petrol, gaze și cărbuni.
Organizația Meteorologică Mondială a lansat un apel liderilor mondiali pentru semnarea și punerea în aplicare a acordului de la Paris asupra climei convenit anul trecut.