Concurența dintre Rusia și Uniunea Europeană nu intră în interesele Republicii Moldova, a cărei prioritate este aderarea la Uniunea Europeană, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, într-un interviu pentru agenția rusă Itar-Tass, cu ocazia Zilei Independenței Republicii Moldova.
Premierul Leancă a subliniat importanța unui dialog constructiv dintre Republica Moldova și Rusia, apreciind că relațiile bilaterale trebuie consolidate în continuare. Totuși, prioritatea principală a Republicii Moldova va rămâne integrarea în Uniunea Europeană.
„Modelul Uniunii Europene reprezintă o strategie cu cele mai multe perspective pentru noi: prioritatea legii, stabilitate economică, instituții de stat funcționale, garanția drepturilor”, a declarat Leancă, adăugând că „Rusia înțelege că prioritatea noastră este modernizarea, nu geopolitica”.
Referitor la ingrijorările Moscovei privind înlocuirea forței de menținere a păcii din Transnistria cu militari NATO, Leancă a insistat că Moldova nu are nici o intenție de a acționa împotriva Rusiei.
„Nu dorim un rol de jucător geopolitic (…). Politica noastră este o Moldovă pentru toți cetățenii ei, iar scopul – un stat european contemporan”, a afirmat premierul.
De asemenea, Leancă a declarat că insistă asupra unei întâlniri cu liderul regiunii transnistrene, Evgheni Șevciuk, apreciind că soluționarea acestui conflict teritorial este foarte importantă. Premierul a afirmat că nu este în „tabăra” nimănui privind problema transnistreană, iar Republica Moldova își va păstra în continuare „neutralitatea, stabilită prin Constituție”.
În contextul vizitei la Chișinău a omologului său român Victor Ponta, premierul R. Moldova a declarat că grupul rus Gazprom va fi în continuare principalul furnizor de gaz al statului. Totuși, „este firesc ca un stat să dorească diversificarea surselor de furnizare (a gazelor), cu scopul de a asigura securitatea energetică a statului la nivel regional”, a explicat Leancă. El a adăugat că „a fost începută construcția conductei de gaz Iași-Ungheni, dintre Republica Moldova și România, cu o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi de gaz anual.
Anna Primac, [email protected]