Iurie Leancă: Republica Moldova ar putea accepta un compromis privind statutul Transnistriei

Publicat: 27 09. 2013, 18:17
Actualizat: 18 06. 2014, 06:09

R.Moldova ar putea accepta un compromis „rezonabil” referitor la un statut special al Transnistriei, fapt ce ar garanta populației din regiune un anumit grad de autoguvernare, a declarat joi premierul moldovean Iurie Leancă, în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, relatează PRO TV Chișinău.

„Viziunea Guvernului Republicii Moldova privind soluția finală a conflictului (transnistrean) este lipsită de ambiguitate. În primul rând, o soluție cuprinzătoare și viabilă trebuie să se bazeze pe respectarea suveranității și integrității teritoriale a țării”, a declarat Leancă, citat într-un comunicat, publicat pe site-ul Guvernului Republicii Moldova.

Leancă a subliniat că reintegrarea statului este o prioritate strategică a Executivului. El a afirmat că Chișinăul este „deschis unui compromis rezonabil referitor la un statut special al regiunii (transnistrene) în cadrul Republicii Moldova, fapt ce ar oferi populației din stânga Nistrului un nivel confortabil și garantat de autoguvernare în diferite domenii ale vieții publice”.

Premierul moldovean a menționat că unul dintre obstacolele în calea soluționării acestui conflict este arsenalul militar străin care încă se află pe teritoriul țării. El a reiterat cererea Republicii Moldova privind retragerea definitivă a forțelor militare ruse din Transnistria, în conformitate cu angajamentele internaționale.

„Trebuie să existe un spațiu constituțional, economic și de apărare unic în interiorul frontierelor recunoscute la nivel internațional ale Republicii Moldova”, a declarat Leancă.

Totodată, în opinia lui, Republica Moldova trebuie să fie „un stat funcțional, care continuă să avanseze în direcția europeană și oferă populației de pe ambele maluri (ale Nistrului) dreptul de a beneficia în mod egal de parteneriatul nostru cu Uniunea Europeană”.

De asemenea, în discursul său de la ONU, premierul a menționat că Republica Moldova desfășoară un program de reformare în mai multe domenii, precum cel politic, economic, instituțional, legislativ, demografic și judiciar.

„Avem un angajament ferm de a construi un stat de drept bazat pe principii de transparență și responsabilitate”, a afirmat Leancă, apreciind că prin eforturile sale, Republica Moldova a devenit „un partener credibil pe plan internațional”.

Înainte de a prezenta la Adunarea Generală a ONU, premierul moldovean a avut o întâlniri cu omologul său japonez Shinzo Abe, președintele Consiliului European Herman van Rompuy, șefa diplomației europene Catherine Ashton și secretarul general al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland.