Ivanka Trump, prezentă la inaugurarea ambasadei SUA la Ierusalim. Cea mai bună echipă de fotbal din oraș va purta numele președintelui american
Fiica lui Trump a revenit „cu mare bucurie” la Ierusalim, recunoscut de președintele SUA ca fiind capitala Israelului, spre nemulțumirea palestinienilor, care revendică o parte din orașul sfânt drept capitala unui viitor stat, scrie The Guardian.
„Dorim să marcăm aniversarea de 70 de ani a Israelului și viitorul strălucit pe care îl avem în față”, a scris Ivanka pe Instagram, înaintea inaugurării ambasadei, care va avea loc luni, la șapte decenii de la declararea independenței. „Ne vom ruga pentru potențialul nemărginit al viitorului alianței SUA-Israel și pentru pace.”
Pe măsură ce orașul se pregătește pentru ceremonie, cea mai bună echipă de fotbal, Beitar Ierusalim, anunță că își va schimba numele, în cinstea „președintelui american curajos”. Astfel, echipa se va numi Beitar Trump Ierusalim.
Ivanka, consilier al președintelui Trump și soțul ei, Jared Kushner, au participat la gala de duminică seara, înainte evenimentului de luni, care va începe la ora locală 16.00. În Gaza, zeci de mii de manifestanți sunt așteptați la un protest de proporții.
Frustrarea și disperarea față de declarația lui Trump din decembrie au generat o mișcare care rezistă de șase săptămâni, în care rezidenții enclavei se adună lângă frontieră, aruncând cu pietre și arzând cauciucuri. Aceștia cer eliminarea restricțiilor severe asupra mișcării și invocă dreptul de „revenire” la casele strămoșești.
Lunetiștii israelieni au ucis zeci de manifestanți și au rănit peste 1.700 dintre aceștia, după ce au deschis focul asupra mulțimii, acuză oficialii din Gaza. Organizatorii speră ca adunarea de luni să fie cea mai mare de până acum, odată cu aniversarea a 70 de ani de la „Nakba” palestiniană sau „catastrofa”, referindu-se la dezrădăcinarea masivă din timpul războiului iscat în jurul creării Israelului, în 1948.
Israelul a catalogat mișcarea drept una „teroristă”, în spatele căreia s-ar afla Hamas și a susținut că este o amenințare la adresa civililor săi, invocând încercările repetate de distrugere a gardului de la graniță. Niciun israelian nu a fost rănit de la începerea protestelor, în 30 martie.
Gruparea Hamas, care conduce Gaza și a susținut protestele, a anunță că nu îi va opri pe oameni, dacă vor să înlăture gardul. Duminică, armata israeliană a precizat că Hamas-ul este responsabil pentru tot ce se întâmplă în Fâșia Gaza „și pentru consecințe”. Israelul va crește numărul de „batalioane, unități speciale, forțe de inteligență și lunetiști” în zonă.
În Ierusalim, zeci de diplomați străini sunt așteptați să participe la deschiderea noii ambasade, amplasată în locul consulatului SUA, în timp ce alți oficiali, ai țărilor care se opun deciziei, nu vor participa la eveniment.
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 și l-a anexat, acest demers nefiind recunoscut internațional. Astfel, cele mai multe țări și-au menținut ambasadele la Tel Aviv. Soarta orașului străvechi a rămas un subiect critic și nerezolvat în negocierile de pace intermediate de SUA. Liderii palestinieni au respins rolul tradițional de mediator al Washingtonului, după decizia lui Trump de a muta ambasada la Ierusalim.
Peste 1.000 de polițiști israelieni, inclusiv unități speciale de patrulă și polițiști sub acoperire, vor fi prezenți luni la eveniment. Potrivit sursei citate, pregătirile de securitate au durat trei luni.