Prima pagină » Știri externe » James Cameron, regizorul filmului TITANIC, fascinat de „extratereștrii” din oceanele planetei. Creaturile marine se camuflează și visează când dorm

James Cameron, regizorul filmului TITANIC, fascinat de „extratereștrii” din oceanele planetei. Creaturile marine se camuflează și visează când dorm

James Cameron, regizorul filmului TITANIC, fascinat de „extratereștrii” din oceanele planetei. Creaturile marine se camuflează și visează când dorm
Caracatițele visează ca oamenii, spune James Cameron. Sursa Foto: Hepta

James Cameron, regizorul filmelor Titanic și Avatar, se declară fascinat de viața acvatică, mai ales de caracatițe.

Caracatițele au câte trei inimi. Creierul descentralizat al unei caracatițe este compus din 500 milioane de neuroni. 2/3 sunt în tentacule. Pot să se apere de prădători cu ajutorul veninului. Își pot regenera tentaculele dacă le sunt tăiate.  Pot visa ca oamenii și să comunice cu ușurință, chiar dacă par niște „forme de viață extraterestră”.

James Cameron, fascinat de caracatițe

„Am fost inspirat de caracatițe toată viața. Doar de camuflajul, de mimica și mijloacele de locomoție ale acestora”, a afirmat producătorul James Cameron într-un interviu cu Dr. Alex Schnell, explorator de la National Geographic.

„Este foarte interesant pentru că trece printr-un ciclu de somn nemișcat de aici, dar apoi va avea un moment când ea se mișcă. Este faza activă a somnului. Ar putea însemna că și ea visează ca oamenii. Înseamnă că procesează amintirile”, a spus Alex Schnell când a observat o caracatiță în timp ce dormea.

„Sunt precum câinii când urmăresc iepuri în vise. Știm că ei visează. Caracatița poate literalmente să-și amintească mediul, recifele de corali cu culorile lor și cum ar trebui să se camufleze. Își poate proiecta o hartă geografică în creier”, a spus Cameron.

Cum se apără caracatițele?

„Caracatița își poate da seama când este în siguranță și când este în pericol”, a spus Alex Schnell după ce le-a observat comportamentul în momentul interacțiunii cu scafandrii. Ele sunt constant vânate de creveți și de crabi.

„Cât de greu îi este acestei caracatițe să lovească cu toată forța acești creveți?”, a întrebat producătorul filmului Titanic. Caracatița se poate camufla prin a-și schimba textura pielii de la netedă la „țepoasă”, arătând ca un recif.  În interacțiunea cu mediul, caracatița nu-și folosește memorie genetică transmisă din generație în generație, ci învață constant.

Alex Schnell i-a răspuns: „Pare mică, dar șocul loviturii poate atinge viteza de 80 km/oră și unele specii de caracatițe pot chiar să spargă sticla acvariului în care sunt captive cu doar o singură lovitură. Caracatița nu are carapace, nu are schelet, nu are gheare, doar creierul ei este arma supremă. Se camuflează, își schimbă culoarea pentru  a arăta ca o cochilie în timp ce se gândește la ea”.  


James Cameron spune că avem mai multe de învățat din oceanele planetei decât din spațiu

Alex Schnell a relatat din observațiile ei: „Caracatițele nu trăiesc în grup, dar formează parteneriate ce par imposibile cu pești de recif și vor ieși la vânătoare împreună. Păstrăvul îi transmite caracatiței că ar putea fi mâncare pe undeva”.

Deși sunt separați de „500 milioane de ani de evoluție”, exploratoarea spune că a putut să-i semnaleze cu degetul ei arătător unei caracatițe că un crab o pândește. Caracatițele pot trăi între 3 și 5 ani. Sunt cunoscute peste 300 de specii. Unele sunt transparente și incolore.  Primele caracatițe au apărut pe Pământ cu mult timp înaintea dinozaurilor, acum 530 milioane de ani, când cefalopodele au evoluat din moluște.

„Și noi așteptăm să mergem pe alte planete, dar o luăm de la capăt”, a concluzionat James Cameron.

Citește și:  Cum arată caracatița „Dumbo”, noul animal-vedetă de pe YouTube

 

 

 

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și