Japonia salută acordul post-Brexit semnat de Uniunea Europeană și Marea Britanie
Japonia a salutat vineri acordul comercial dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, acord în legătură cu care negociatorii s-au pus de acord cu doar câteva zile înaintea expirării perioadei de tranziție post-Brexit, care are loc pe 31 decembrie.
Anunțul a fost făcut de către ministrul nipon al Finanțelor, Taro Aso, care a declarat că acordul are o importanță deosebită, informează site-ul agenției de presă Reuters.
„Trebuie apreciat faptul că un acord de amploare a fost semnat între cele două părți”, a declarat Aso vineri în fața reporterilor în urma unei ședințe de Guvern.
Declarația oficialului vine în contextul în care Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial joi, cu doar șapte zile înaintea ieșirii definitive a Regatului din Blocul comunitar, odată cu expirarea perioadei de tranziție post-Brexit, perioadă în care Marea Britanie a continuat să respecte regulile comunitare și a continuat să facă parte din piața unică europeană.
Acordul previne o ieșire haotică a Marii Britanii din Uniunea Europeană
Reuters notează că acordul, semnat după mai bine de patru ani de la referendumul prin care cetățenii britanici au decis să părăsească Uniunea Europeană, este esențial pentru evitarea unei ieșiri haotice a Marii Britanii din Blocul comunitar.
Acesta va permite Regatului să aibă acces în continuare la piața comună europeană, care numără aproximativ 450 de milioane de consumatori, însă nu va garanta absența unor eventuale efecte economice negative ale Brexit asupra economiei britanice sau a economiilor europene.
Multe dintre aspectele referitoare la viitoarea relație a Londrei cu UE vor urma să fie discutate pe viitor, unele chiar de-a lungul mai multor ani, notează sursa citată.
„Am preluat din nou controlul asupra destinului nostru. Oamenii au spus că este imposibil, dar am preluat din nou controlul”, a declarat premierul Marii Britanii, Boris Johnson, după semnarea acordului.
Marea Britanie a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar de atunci a fost într-o perioadă de tranziție, perioadă în care regulamentele privind comerțul, libera circulație și domeniul financiar au rămas neschimbate. Perioada de tranziție expiră la finalul acestui an.