Japonia solicită o reuniune de urgență a ONU după ce Coreea de Nord a lansat alte două RACHETE balistice/Sora liderului nord-coreean avertizează SUA să oprească exercițiile militare în regiune

Japonia solicită o reuniune de urgență a ONU după ce Coreea de Nord a lansat alte două RACHETE balistice/Sora liderului nord-coreean avertizează SUA să oprească exercițiile militare în regiune
Publicat: 20/02/2023, 11:28
Actualizat: 20/02/2023, 11:35

Guvernul japonez solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu lansările de rachete ale Republicii Coreea de Nord, a declarat luni premierul japonez Fumio Kishida.

„Coreea de Nord a lansat rachete balistice după ce o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată pe 18 februarie. Prin urmare, acum solicităm o ședință de urgență din partea Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el.

Prim-ministrul Japoniei a declarat, de asemenea, necesitatea unei cooperări strânse atât într-un format bilateral cu Statele Unite, cât și într-un format trilateral, cu participarea Coreei de Sud.

Armata sud-coreeană a anunţat că Phenianul a lansat două rachete, în timp ce Paza de coastă japoneză a declarat că trei proiectile care ar putea fi rachete balistice au fost lansate la scurt timp după ora locală 7:00 (duminică, 22:00 GMT), toate căzând în câteva minute. Toate trei au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a precizat postul public de televiziune NHK, conform news.ro.

Lansarea are loc la nici două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, în ceea ce a numit un „exerciţiu de lansare surpriză”.

Phenianul a confirmat duminică că a lansat cu o zi înainte o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), într-un avertisment adresat Washingtonului şi Seulului, afirmând că testul-surpriză, încununat de succes, a demonstrat capacităţile sale de „contraatac nuclear letal”.

Japonia a declarat că racheta balistică intercontinentală lansată sâmbătă de Phenian a zburat timp de 66 de minute înainte de a se scufunda în afara zonei sale economice exclusive.

În replică la tesul nord-coreean de sâmbătă, armata sud-coreeană a declarat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.

Sora lui Kim Jong Un a transmis un mesaj amenințător către SUA

Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a avertizat SUA să pună capăt tuturor exercițiilor militare din zonă, avertizând că țara ei ar putea transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”.

„Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”, a spus Kim Yo Jong într-o declarație transmisă de KCNA. „Suntem foarte conștienți de mișcarea forțelor americane, atacul strategic înseamnă de curând a fi rapid în jurul Peninsulei Coreene”.

Kim Yo Jong a respins pe de altă parte evaluarea unor experţi cu privire la capacităţile nord-coreene de lansare a rachetelor, după ce unii au subliniat că a fost nevoie de peste nouă ore pentru ca lansarea „surpriză” a rachetei să aibă loc, în urma unui ordin al liderului. În momentul lansării, Coreea de Sud nici măcar nu a ridicat avioane de recunoaştere, a spus Kim Yo Jong, potrivit Daily Mail.

„Ei vor spune că avioanele lor de recunoaştere nu au zburat în acel moment pentru că monitorizau cu aşa-numitele mijloace şi metode speciale în cadrul unei cooperări strânse între autorităţile de informaţii din Coreea de Sud şi SUA”, a spus ea.

Kim Yo Jong a adăugat că Nordul are o tehnologie şi o capacitate „satisfăcătoare” în materie de rachete, iar „acum se va concentra pe creşterea cantităţii forţei lor”, a reamintit ea ordinul dat de fratele său.

Lansarea rachetei de luni este al treilea test major de armament al Nordului în acest an, după ce Phenianul a ameninţat cu un răspuns „fără precedent, persistent şi puternic”, atunci când Coreea de Sud şi Statele Unite se pregăteau pentru exerciţiile lor militare anuale. Aceste exerciţii sunt parte a eforturilor de a respinge ameninţarea tot mai mare, nucleară şi cu rachete, pe care o reprezintă Coreea de Nord.

Anul trecut, Phenianul a efectuat un număr record de lansări – 37, fiind lansate peste 70 de rachete.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...