Guvernul japonez solicită o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu lansările de rachete ale Republicii Coreea de Nord, a declarat luni premierul japonez Fumio Kishida.
„Coreea de Nord a lansat rachete balistice după ce o rachetă balistică intercontinentală a fost lansată pe 18 februarie. Prin urmare, acum solicităm o ședință de urgență din partea Consiliului de Securitate al ONU”, a spus el.
Prim-ministrul Japoniei a declarat, de asemenea, necesitatea unei cooperări strânse atât într-un format bilateral cu Statele Unite, cât și într-un format trilateral, cu participarea Coreei de Sud.
Armata sud-coreeană a anunţat că Phenianul a lansat două rachete, în timp ce Paza de coastă japoneză a declarat că trei proiectile care ar putea fi rachete balistice au fost lansate la scurt timp după ora locală 7:00 (duminică, 22:00 GMT), toate căzând în câteva minute. Toate trei au aterizat în afara zonei economice exclusive a Japoniei, a precizat postul public de televiziune NHK, conform news.ro.
Lansarea are loc la nici două zile după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) în mare, în largul coastei de vest a Japoniei, în ceea ce a numit un „exerciţiu de lansare surpriză”.
Phenianul a confirmat duminică că a lansat cu o zi înainte o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), într-un avertisment adresat Washingtonului şi Seulului, afirmând că testul-surpriză, încununat de succes, a demonstrat capacităţile sale de „contraatac nuclear letal”.
Japonia a declarat că racheta balistică intercontinentală lansată sâmbătă de Phenian a zburat timp de 66 de minute înainte de a se scufunda în afara zonei sale economice exclusive.
În replică la tesul nord-coreean de sâmbătă, armata sud-coreeană a declarat că a organizat manevre aeriene comune cu SUA, mobilizând avioane invizibile şi cel puţin un bombardier american cu rază lungă de acţiune B-1B.
Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, a avertizat SUA să pună capăt tuturor exercițiilor militare din zonă, avertizând că țara ei ar putea transforma Pacificul într-un „poligon de tragere”.
„Frecvența utilizării Pacificului ca poligon de tragere depinde de caracterul de acțiune al forțelor americane”, a spus Kim Yo Jong într-o declarație transmisă de KCNA. „Suntem foarte conștienți de mișcarea forțelor americane, atacul strategic înseamnă de curând a fi rapid în jurul Peninsulei Coreene”.
Kim Yo Jong a respins pe de altă parte evaluarea unor experţi cu privire la capacităţile nord-coreene de lansare a rachetelor, după ce unii au subliniat că a fost nevoie de peste nouă ore pentru ca lansarea „surpriză” a rachetei să aibă loc, în urma unui ordin al liderului. În momentul lansării, Coreea de Sud nici măcar nu a ridicat avioane de recunoaştere, a spus Kim Yo Jong, potrivit Daily Mail.
„Ei vor spune că avioanele lor de recunoaştere nu au zburat în acel moment pentru că monitorizau cu aşa-numitele mijloace şi metode speciale în cadrul unei cooperări strânse între autorităţile de informaţii din Coreea de Sud şi SUA”, a spus ea.
Kim Yo Jong a adăugat că Nordul are o tehnologie şi o capacitate „satisfăcătoare” în materie de rachete, iar „acum se va concentra pe creşterea cantităţii forţei lor”, a reamintit ea ordinul dat de fratele său.
Lansarea rachetei de luni este al treilea test major de armament al Nordului în acest an, după ce Phenianul a ameninţat cu un răspuns „fără precedent, persistent şi puternic”, atunci când Coreea de Sud şi Statele Unite se pregăteau pentru exerciţiile lor militare anuale. Aceste exerciţii sunt parte a eforturilor de a respinge ameninţarea tot mai mare, nucleară şi cu rachete, pe care o reprezintă Coreea de Nord.
Anul trecut, Phenianul a efectuat un număr record de lansări – 37, fiind lansate peste 70 de rachete.