Jean-Claude Juncker își va anunța echipa miercuri, la ora 13:00. Traian Băsescu a trecut numele într-un plic: „Ajutorul Umanitar e un portofoliu extraordinar”

Publicat: 09 09. 2014, 22:51

Juncker a comunicat vineri lista membrilor viitorului Executiv european, care va număra nouă femei, la fel ca actuala Comisie. Din cei 28 de comisari, 15 aparțin dreptei și centrului-dreapta, cinci sunt din partea liberalilor și opt din partea socialiștilor.

La Bruxelles circulă numeroase zvonuri privind atribuirea principalelor portofolii, în special economice.

„Echipa Juncker va fi puternică. Dar diferită de ceea ce așteaptă unii. Portofoliile sunt atribuite unor persoane, nu unor țări”, a subliniat luni într-un mesaj pe Twitter șeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr. Într-un mesaj postat pe Twitter, el a afirmat că vor fi „surprize”.

Marți, mai multe publicații afirmau că cele patru posturi de vicepreședinți, care se vor ocupa de marile dosare, vor fi atribuite unor foști premieri, respectiv estonul Andrus Ansip, letonul Valdis Dombrovskis, slovena Alenka Bratusek și finlandezul Jyrki Katainen.

Francezul Pierre Moscovici, fost ministru al Finanțelor, ar urma să devină comisar pentru Afaceri Economice, unul dintre posturile importante ale Comisiei.

Băsescu: „Ajutorul Umanitar e un portofoliu extraordinar”

Cel mai credibil scenariu în acest moment este că România va primi, prin europarlamentarul PSD Corina Crețu, portofoliul Politicilor Regionale, responsabil de fondurile europene și politica de coeziune. Marți seară, invitat la B1 TV, președintele Traian Băsescu a trecut numele portofoliului Corinei Crețu într-un plic, până la anunțul oficial. Cu privire la cearta cu premierul pe acest subiect și contrele privind sabotarea negocierilor (Ponta, acuzație la adresa lui Băsescu), pe de-o parte, și „gluma” cu Ajutorul Umanitar din prima organigramă scursă în presă (Băsescu, despre organigramă), pe de altă parte, președintele a replicat:

„Ajutorul Umanitar e un portofoliu extraordinar”, a declarat președintele, cu toată că, o zi mai devreme, descria zvonurile privind atribuirea acestui portofoliu României drept o „glumă” care l-a speriat pe premier. „Doamna Georgieva (Bulgaria, n.red.) și-a terminat mandatul cu o imagine extraordinară, UE e cel mai mare furnizor de ajutor umanitar din lume. Opțiunea tuturor, dacă nu era un acord politic, era să fie Georgieva Înalt Comisar pentru Politică Externă. Se face o imagine pentru tine, pentru țara ta extraordinară”, a declarat Traian Băsescu.

„România a obținut în urma negocierilor un portofoliu extrem de important, din punctul meu de vedere cel mai important, după care, tot din România, aseară domnul Băsescu a contestat să nu…, liderii opoziției au trimis scrisori să nu primim un portofoliu important. Important e să moară capra românească, că nu e susținută de domnul Băsescu sau de domnul Iohannis sau de domnul Blaga. Dacă se va întâmpla așa, vreau să vă spun că este cel mai rușinos posibil moment pentru România”, a spus primul-ministru, reacție la primele zvonuri privind atribuirea portofoliului Ajutorului Umanitar candidatei din România.

Reuters: Germania și Belgia – cele mai puternice posturi în CE, România va primi Politica Regională

Germania și Belgia vor avea două dintre cele mai puternice posturi în viitoarea Comisie Europeană, potrivit unei versiuni privind distribuirea portofoliilor obținute de Reuters, în timp ce României i-ar reveni Politica Regională, după cum gândul a scris de la 1 septembrie încoace.

Lista este incompletă și poate suferi schimbări înainte ca Jean-Claude Juncker să facă anunțul oficial miercuri, precizează Reuters.

Lista este următoarea:

Politică Regională – România, Corina Crețu

Politică Externă – Italia, Federica Mogherini

Justiție – Suedia, Cecilia Malmstrom

Transporturi – Cehia, Vera Jourova

Mediu – Danemarca, Margarethe Vestagerî

Energie și Schimbări Climatice – Marea Britanie, Jonathan Hill

Politici Vamale – Ungaria, Tibor Navracsics

Interent și Cultură – Cipru, Chrystos Stylianides

Migrație, Drepturi și Afaceri Interne – Grecia, Dimitris Avermaopoulos

Agricultură – Irlanda, Phil Hogan

Comerț – Germania, Guenther Oettinger

Piață Internă – Polonia, Elzbieta Biekowska

Cercetare și Inovare – Spania, Miguel Arias Canete

Taxe și Combaterea Fraudelor – Bulgaria, Kristalina Georgieva

Ocuparea Forței de Muncă și Afaceri Sociale – Portugalia, Carlos Moedas

Competiție – Belgia, Marianne Thyssen

Pescuit – Croația, Neven Mimica

Afaceri Economice și Monetare – Franța, Pierre Moscovici

Dezvoltare – Slovacia, Maros Sefcovic

Politica de Vecinătate – Austria, Johannes Hahn

Tineret și Multilingvism – Malta, Karmenu Vella

Sănătate și Siguranță Alimentară – Lituania, Vyentis Andriukaitis