„Sunt mulțumit că tancurile de luptă moderne și alte vehicule blindate au început să sosească în Ucraina”, a adăugat Stoltenberg luni, înaintea întâlnirii pe care o va avea marți cu miniștrii de externe ai NATO la Bruxelles. „Nu putem permite Rusiei să continue să submineze securitatea europeană ”, a subliniat el, potrivit Le Monde.
„Vom discuta [cu miniștrii de externe ai NATO] cum ne putem intensifica sprijinul, inclusiv prin continuarea consolidării forțelor armate ucrainene (…). Aliații vor discuta și despre amenințările și provocările din sud. Inclusiv instabilitatea, terorismul și influența tot mai mare a Iranului, Rusiei și Chinei”, transmite NATO într-un comunicat.
Ucraina primeşte prima tranşă de 2,7 miliarde de dolari din noul program al FMI
Totodată, Ucraina a primit prima tranşă de 2,7 miliarde de dolari dintr-un nou program al Fondului Monetar Internaţional (FMI), a anunţat luni ministrul ucrainean de Finanţe, Sergii Marchenko, într-un mesaj postat pe Twitter, informează CNN.
FMI, care acordă în mod regulat împrumuturi de urgenţă ţărilor aflate în criză, a aprobat vineri un nou acord extins pe patru ani în cadrul Mecanismului extins de creditare (EFF), în valoare de aproximativ 15,6 miliarde de dolari, ca parte a unui pachet de sprijin total de 115 miliarde de dolari pentru Ucraina.
Programul vizează „ancorarea unor politici care să susţină stabilitatea fiscală, externă, a preţurilor şi financiară şi să sprijine redresarea economică, îmbunătăţind în acelaşi timp guvernanţa şi consolidând instituţiile pentru a promova creşterea pe termen lung în contextul reconstrucţiei postbelice şi al parcursului Ucrainei către aderarea la UE”, a precizat FMI într-un comunicat, conform news.ro.
Programul ajută, de asemenea, Ucraina să realizeze „reforme structurale mai ambiţioase”, a precizat FMI.
Împrumutul din cadrul Mecanismului de finanţare extinsă (EFF) este primul program major de finanţare convenţională aprobat de FMI pentru o ţară implicată într-un război de amploare, potrivit Reuters. Riscurile acordului sunt „excepţional de ridicate”, a declarat Gita Gopinath, prim director general adjunct al creditorului mondial.
„Succesul programului depinde de mărimea, compoziţia şi calendarul finanţării externe în condiţii concesionale pentru a contribui la eliminarea deficitelor de finanţare fiscală şi externă şi la restabilirea sustenabilităţii datoriei în perspectivă, în scenariul de bază şi în cel negativ”, a adăugat ea.