Jens Stoltenberg avertizează că NATO va reacționa dacă incidentele din Marea Baltică sunt rezultatul unor acțiuni deliberate
Alianța Nord-Atlantică va riposta ”în mod determinat” dacă se va dovedi că incidentul din Marea Baltică, soldat cu daune la un cablu submarin și la un gazoduct, a fost un act deliberat, ceea ce ar fi un caz ”foarte grav”, a afirmat miercuri seară secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
”Este prea devreme să stabilim exact ce a cauzat daunele la conducta de gaze și la cablul submarin. Investigațiile sunt în curs. Până când se vor finaliza, cred că este prea devreme să mă pronunț. Dar, dacă se va dovedi că a fost un atac deliberat asupra infrastructurii submarine esențiale a aliaților, ar fi un incident foarte grav. Și va fi urmat de o reacție unitară și determinată din partea NATO. Dar rămâne să stabilim care au fost cauzele acestor daune și, prin urmare, cred că este prea devreme să spun exact cum va riposta NATO”, a afirmat Jens Stoltenberg, miercuri seară, la finalul primei zile a reuniunii miniștrilor Apărării din statele Alianței Nord-Atlantice.
Jens Stoltenberg a precizat că există schimburi de informații cu Finlanda și Estonia și evaluări comune, la niveluri tehnice și politice, între statele membre NATO, pe tema acestui incident.
Finlanda și Estonia au anunțat oprirea fluxului prin gazoductul Balticconnector din cauza unei scurgeri suspecte. Autoritățile din Finlanda suspectează că un gazoduct din Marea Baltică și un cablu submarin au fost vizate de acte de sabotaj, pe fondul tensiunilor dintre Occident și Rusia din cauza războiului din Ucraina.
Oficiali de la Helsinki au declarat marți, sub protecția anonimatului, conform grupului media Bloomberg, că principala ipoteză în investigație este cea a unui act intenționat de distrugere. Autoritățile finlandeze au semnalat că au fost depistate avarii și la un cablu submarin.
”Este probabil ca daunele produse la conducta de gaz și la cablul de telecomunicații să fie rezultatul unor activități externe. Cauzele nu sunt clare încă, investigația continuă, prin cooperarea dintre Finlanda și Estonia”, a comunicat președintele Finlandei, Sauli Niinisto.
Premierul Finlandei, Petteri Orpo, a afirmat că daunele din Marea Baltică generează ”îngrijorare”, subliniind însă că aprovizionarea cu energie este stabilă. ”Este prematur să stabilim cine a comis aceste daune”, a subliniat premierul Orpo.
Foto: Profimedia
Citește și:
Jens Stoltenberg cere Israelului să riposteze proporționat în Fâșia Gaza și avertizează țările ostile să nu se implice în conflict