Jens Stoltenberg cere un fond NATO de 100 de miliarde de euro pentru susținerea UCRAINEI
Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, a propus crearea unei ”Misiuni NATO pentru Ucraina”, care să continue furnizarea de asistență militară Kievului în următorii cinci ani printr-un fond de 100 de miliarde de euro, conform unor oficiali de la Bruxelles.
Fondul special, care va trebui aprobat de cele 32 de state membre NATO, ar fi ”un semnal concret” pentru susținerea Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.
”Există un motiv specific pentru care este vehiculată suma de 100 de miliarde de euro: cifra reflectă cerințele Kievului”, a declarat un diplomat occidental, sub protecția anonimatului, potrivit agenției ANSA.
Sarcina principală a ”Misiunii NATO pentru Ucraina” ar urma să fie coordonarea furnizării de armament și a programelor de instruire militară, afirmă un oficial citat de agenția DPA și de publicația Süddeutsche Zeitung.
Inițiativa lui Stoltenberg are rolul intensificării eforturilor comune de susținere a Ucrainei și reducerea dependenței de evoluțiile politice din statele membre NATO. În momentul de față, Washingtonul coordonează eforturile Alianței Nord-Atlantice de susținere a Ucrainei, dar există preocupări că asistența ar putea fi redusă în contextul revenirii lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA.
Inițiativa lui Jens Stoltenberg nu prevede posibilitatea trimiterii de trupe NATO în Ucraina, subliniază oficiali din cadrul Alianței.
Nu este clar dacă planul lui Jens Stoltenberg va putea fi aprobat de cele 32 de state membre NATO. Unele țări cer contribuții proporționale, fiind nemulțumite că au alocat mai multe resurse pentru Ucraina decât aliații. Este cazul țărilor central-europene și al Statelor Unite, Germaniei și Olandei, care au contribuții mai mari decât Franța, Italia și Spania. Administrația Joe Biden cere Congresului de multe luni 61 de miliarde de dolari pentru continuarea asistenței militare destinate Ucrainei, dar planul este blocat în Camera Reprezentanților, aflată sub controlul opoziției republicane.
Statele Unite și Uniunea Europeană furnizează Ucrainei asistență militară, financiară și umanitară pentru a respinge invazia rusă și au impus sancțiuni masive Moscovei.
Foto: Profimedia
Citește și: