„Jihadistul din vecini”. Unul dintre atacatorii de la Londra apăruse într-un documentar despre extremiști și încercase să radicalizeze copii

Publicat: 05 06. 2017, 13:14
Actualizat: 05 06. 2017, 16:38
Atacatorul de pe London Bridge a pozat cu un steag al jihadiștilor și a apărut astfel într-un documentar pe Channel 4, numit „Jihadiștii din vecini”, a fost exclus din comunitatea unei moschei și a încercat să radicalizeze copii în parcul local ani de-a rândul înainte de a comite această atrocitate, scrie presa din Marea Britanie. 
 
Fostul angajat KFC și fost lucrător la metroul din Londra era cunoscut sub numele de Abz, avea 27 de ani și este unul dintre cei trei atacatori care au provocat moartea a șapte oameni și au rănit alte zeci de persoane în centrul capitalei britanice. Maniacul a fost împușcat mortal împreună cu alți doi teroriști de polițiștii britanici sâmbătă noaptea, la Borough Market. 
 
 

 
 
Bărbatul care a orchestrat acest atentat oribil asupra oamenilor de pe London Bridge apăruse anterior într-un program TV numit „Jihadiștii din vecini”, difuzat pe Channel 4, și a fost și exclus din moscheea de care aparținea. 
 
Un fost prieten al teroristului care era căsătorit și avea și doi copii a dezvăluit că el chiar a contactat autoritățile pentru a denunța vederile extremiste ale lui Abz și pretinde că bărbatul s-a radicalizat uitându-se la videoclipuri pe Youtube. Acesta a dezvăluit că i-a contactat pe polițiștii din Barking, din estul Londrei, după ce atacatorul a vrut să-i împărtășească și lui ce a văzut pe Internet și de unde s-a inspirat pentru a comite crime oribile. În plus, amicul teroristului a spus și că jihadistul era, practic, spălat pe creier, lucru care s-a accentuat mai ales după ce a vizionat filmări care instigau la ură împotriva SUA realizate de predicatorul radical Ahmad Musa Jibril. „Se uita extrem de mult la discuțiile lui Musa Jibril. Am auzit și eu câteva dintre aceste argumente și sunt foarte radicale. Sunt surprins că astfel de lucruri mai sunt, încă, ușor accesibile pe Youtube. Am telefonat liniei de urgență antitero, am vorbit cu un domn. I-am spus despre conversația noastră și despre motivele pentru care cred eu că s-a radicalizat”. 
 
După ce a confirmat că, în urma acestor evenimente Abz a fost, totuși, lăsat în libertate și nici nu i s-a confiscat pașaportul, fostul prieten al teroristului e de părere că el, la fel ca mulți alți cetățeni, și-a făcut partea sa de datorie, dar autoritățile nu au făcut același lucru. 
 
O altă vecină, Erica Gasparri, a dezvăluit și ea că l-a denunțat pe terorist la poliția din Barking atunci când acesta a încercat „să-i spele pe creier” copiii. Femeia de origine italiană, mamă a trei copii, a mărturisit că doi dintre ei au venit acasă, direct din parc și i-au spus: „Mamă, vreau să devin musulman”, informează Telegraph. „Încerca să radicalizeze copii, mergea în parc lângă ei și le vorbea despre Islam. Intra și în case și le dădea copiilor bani și dulciuri în timpul Ramadanului”, mai spune femeia. 
 
Un video de pe Youtube îl arată, de altfel, pe teorist îmbrăcat în costum islamic, în fața unei moschei din Londra. Era parte dintr-un grup care protesta în centrul capitalei britanice, în Regent’s Park. O sursă citată de The Sun a declarat că după acest eveniment a mers vorba că este un tip periculos care trebuie evitat cu orice preț: „Cu fiecare zi care trecea începea să arate din ce în ce mai tare ca un terorist adevărat”. 
 
Și alți locuitori din Barking care îl știau l-au descris ca pe un familie care ținea ușa pentru bătrâni și care se juca alături de copiii din cartier. Unul dintre ei, însă, a remarcat că bărbatul își schimba constant înfățișarea facială și „arăta mereu diferit”, transmite și Daily Mail. O altă sursă anonimă citată de publicație l-a descris ca pe o persoană „generoasă” care era de acord să stea cu copiii celorlalți: „Se juca tenis de masă și era foarte generos cu copiii vecinilor. Oamenii îi lăsau pe cei mici să se joace cu el. Nu te-ai fi așteptat la așa ceva din partea lui”. 
 
Extremistul a fost exclus din comunitatea moscheei din care făcea parte, situată în estul Londrei, acum doi ani, pentru că a catalogat votul la alegerile din 2015 drept „ne-islamic”. Un alt cetățean a precizat: „Sâmbătă acesta l-a întrebat pe unul dintre vecinii noștri de unde putea închiria o dubă și cât de mult costă”. 
 
Soția criminalului, de origine pakistaneză, tocmai dăduse naștere celui de-al doilea copil, au mai dezvăluit vecinii din Barking. Se pare că cei doi ar fi locuit cu mama bărbatului și aveau un stil de viața destul de bun și datorită subvențiilor de la stat. „Nu avea acolo prieteni în mod special. Venea, se ruga, apoi pleca”, a mai spus o altă sursă. „Părea o persoană lipsită de educație, fără prea multe cunoștințe despre religie”. 
 
Unii dintre vecinii teroristului au recunoscut îmbrăcămintea acestuia, un tricou vechi cu însemnele echipei de fotbal Arsenal, în imaginea în care erau surprinși teroriștii. „Purta aceeași bluză și ieri. M-a întrebat ‘de unde pot închiria o dubă?’. Mi-a cerut tot felul de detalii – cât costă, în principiu voia să știe de unde să ia o mașină”. 
 
„Abz venea dintr-o familie de origine pakistaneză, dar ajunsese în țară la o vârstă foarte fragedă. Părea complet normal, un tip de treabă. Nu-mi vine să cred că s-a întâmplat așa ceva”, a declarat Furquan Nabi, un vecin citat de The Sun. Contabilul a mai precizat și că l-a întrebat și pe el de unde să închirieze o dubiță: „Era destul de vag referitor la motivul pentru care o voia. S-a dovedit că a fost, de fapt, mult mai șocant decât își putea închipui oricine”. 
 
Apartamentul familiei furnizat de serviciile sociale a fost percheziționat de polițiștii anti-tero și 12 oameni au fost arestați, în total, în zonă și în apropiere. Sora criminalului a fost reținută la East Ham, iar soțul acesteia a transmis că nu știe ce se întâmplă și că vor doar să fie lăsați să sufere în pace. 
 
Tot un apropiat de-al lui Abz a declarat că, după ce acesta și-a părăsit locul de muncă la KFC și a mers să lucreze la metrou, „avea o reputație dubioasă și era notoriu pentru consumul de droguri. Toate s-au schimbat, însă, atunci când s-a radicalizat. A început să-și oprească vecinii pe stradă ca să-i întrebe dacă și-au spus rugăciunile și dacă au mers la moschee”. 
 
Cel puțin șapte persoane au murit și aproape 50 au fost rănite, după ce o dubă a intrat în plin într-un grup de pietoni, în centrul Londrei, pe Podul Londrei, în jurul orei locale 22:00 (0.00 ora României). Câteva sute de metri mai încolo, înspre Borough Market, din dubă au coborât trei bărbați care au început să atace trecătorii cu cuțite de vânătoare. Mai mulți martori au declarat că aceștia au stricat „Allah akbar” și și-au anunțat victimele că o fac „în numele Islamului”. Poliția a confirmat faptul că cei trei bărbați au fost împușcați mortal în cel mult 8 minute de la primul apel de urgență, împotriva lor fiind trase cel puțin 50 de gloanțe. Reacția extrem de dură a poliției s-a datorat atât faptului că cei trei înjunghiau persoane în restaurante și pe stradă, cât și pentru că cei trei purtau veste care păreau pline cu explozibil, însă care s-au dovedit a fi false. În operațiunea de eliminare a teroriștilor, un trecător a fost rănit de gloanțele polițiștilor, el fiind spitalizat. 
 
Atacul de la Londra survine la mai puțin de două săptămâni după ce un britanic de origine libiană s-a aruncat în aer la Manchester, la concertul Arianei Grande, ucigând 22 de persoane. Theresa May a arătat că în aproximativ 5 săptămâni, de la atacul de lângă Parlamentul britanic din luna martie, autoritățile au dejucat 5 atacuri teroriste „credibile”.