Președintele Joe Biden a declarat, marți, că a luat o decizie privind riposta la atacul asupra unei baze americane din Iordania, atribuind Iranului responsabilitatea indirectă, dar semnalând că nu vrea un război cu Teheranul, în contextul în care Rusia și China cer Statelor Unite să evite orice ripostă care ar amplifica tensiunile.
Întrebat de jurnaliști dacă a decis cum va riposta la atacul din Iordania, Biden a răspuns: ”Da”.
Rugat să spună dacă Iranul este responsabil, Biden a precizat: ”Consider că Iranul este responsabil în sensul că le furnizează armament celor care au comis atacul. Nu cred că avem nevoie de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, nu vreau acest lucru”.
Administrația de la Washington va acționa ”prin toate măsurile necesare” pentru protejarea obiectivelor americane, a avertizat luni secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, după atacul asupra unei baze americane din Iordania, dar Casa Albă a dat asigurări că nu vrea un război cu Iranul.
”Nici eu, nici președintele SUA nu vom tolera atacuri asupra forțelor americane și vom acționa prin toate măsurile necesare pentru apărarea Statelor Unite și a trupelor noastre”, a declarat luni Lloyd Austin.
Însă Casa Albă a transmis că nu vrea izbucnirea unui război cu Iranul. ”Nu vrem un nou război, nu vrem ca situația să escaladeze, dar, în mod absolut, vom face ceea ce este necesar pentru a ne proteja, pentru a continua misiunea contra rețelei ISIS (Stat Islamic) și pentru a riposta adecvat la aceste atacuri. Nu vrem un război cu Iranul. Vom analiza opțiunile. Vrem ca atacurile să înceteze”, a afirmat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.
Trei militari americani au fost uciși, iar câteva zeci au fost răniți în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza militară Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 34 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh). Bazele americane din Iordania au misiuni ”separate”, a precizat John Kirby.
Anterior, președintele Joe Biden a atribuit atacul ”grupurilor militante radicale susținute de Iran”. ”Vom riposta. Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, în modul și în momentul alese de noi”, a avertizat liderul de la Casa Albă.
Militarii americani din Irak, Siria și Iordania au fost vizați de peste 160 de atacuri islamiste ca ripostă la susținerea acordată de Washington ofensivei israeliene din Fâșia Gaza, lansată după atacurile teroriste din 7 octombrie 2023. Washingtonul suspectează că atacul asupra trupelor americane din Iordania a fost comis de grupul islamist pro-iranian Kataib Hezbollah.
Administrațiile de la Moscova și Beijing au cerut marți Washingtonului să se abțină de la represalii împotriva Teheranului.
”Noi nu percepem favorabil nicio acțiune care ar destabiliza situația din regiune și care ar conduce la escaladarea tensiunilor, mai ales pe fondul potențialului excesiv de izbucnire a unor noi conflicte în regiune”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agențiile Interfax și ANSA.
Și China a transmis un avertisment asemănător Statelor Unite.
”Ne dorim ca toate părțile implicate să mențină calmul și moderația, pentru evitarea intrării într-un cerc vicios de riposte și pentru oprirea escaladării tensiunilor regionale. Situația din Orientul Mijlociu este foarte complexă și delicată în acest moment”, a declarat Wang Wenbin, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing.
Regimul islamist de la Teheran, care le oferă susținere organizațiilor islamiste Hezbollah, Hamas, Jihadul Islamic și insurgenților huthi din Yemen, a negat orice implicare în atacul din Iordania. ”Este o conspirație lipsită de fundament lansată de cei interesați să atragă Statele Unite într-un nou conflict regional și să intensifice criza”, a transmis Ministerul de Externe de la Teheran.
Foto: Profimedia
Citește și: