Joe Biden a discutat cu emirul Qatarului despre eforturile de eliberare a ostaticilor israelieni și despre situația umanitară din Fâșia Gaza
Președintele SUA, Joseph Biden, a discutat, vineri, cu emirul Qatarului, Tamim Bin Hamad Al-Thani, despre eforturile de eliberare a ostaticilor din Fâșia Gaza și a cerut intensificarea asistenței umanitare pe teritoriul palestinian, pe fondul avertismentelor Națiunilor Unite privind înrăutățirea situației.
”Președintele Joseph R. Biden a vorbit astăzi cu șeicul Tamim Bin Hamad Al-Thani, emirul Qatarului. Cei doi lideri au evocat necesitatea ca ostaticii deținuți de grupul Hamas să fie eliberați fără întârziere”, anunță Președinția SUA, într-un comunicat postat pe site-ul oficial.
Cel puțin 239 de persoane răpite pe 7 octombrie din sudul Israelului de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic sunt ostatice în Fâșia Gaza.
Președintele Biden și emirul Qatarului ”au discutat și despre eforturile în curs în sensul suplimentării asistenței umanitare care este necesară urgent în Fâșia Gaza, precum și despre decizia Israelului de a relua furnizarea de carburanți pentru asistență medicală. Liderii au convenit să mențină contactele strânse, inclusiv prin intermediul echipelor lor, asupra acestor chestiuni”, subliniază Casa Albă.
Agențiile ONU avertizează că situația umanitară se agravează în Fâșia Gaza
Agențiile Națiunilor Unite au avertizat, vineri, că situația umanitară se deteriorează rapid în Fâșia Gaza, unde locuiesc aproximativ 2,3 milioane de oameni. ”Există posibilitatea imediată de a se ajunge la foamete”, a avertizat Programul Alimentar Mondial, potrivit agenției Reuters.
Pe fondul presiunilor internaționale, Israelul a anunțat că va permite asistență umanitară fără restricții. În plus, Guvernul israelian a anunțat că zilnic vor putea ajunge câte două cisterne de carburanți la spitalele din Fâșia Gaza. Însă decizia privind carburanții riscă să accentueze disensiunile în coaliția guvernamentală din Israel.
Ministrul Finanțelor, Bezalel Smotrich, un politician considerat de extremă-dreapta, consideră că este vorba despre o eroare gravă. ”Această decizie arată slăbiciune, oferă oxigen inamicului”, a afirmat Smotrich.
Guvernul Israelului a avertizat că va elimina grupul islamist Hamas după atacurile armate comise pe 7 octombrie asupra comunităților din sudul Israelului, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și 5.400 de răniți.
Bilanțul bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza a depășit 12.000 de morți, printre care se numără aproximativ 5.000 de minori, a anunțat vineri seară Ministerul local al Sănătății. Peste 30.000 de persoane au fost rănite.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a dat asigurări că armata israeliană încearcă să limiteze victimele civile, subliniind însă că în multe cazuri este imposibil. ”Noi încercăm, dar, din păcate, nu reușim. Moartea fiecărui civil este o tragedie. Noi facem tot ce ne stă în putere să scoatem civilii din zonele periculoase, dar grupul Hamas face tot posibilul să îi țină acolo”, a afirmat Netanyahu.
Foto: Profimedia
Citește și: