Președintele Statelor Unite, Joseph Biden, a organizat, marți, în contextul disputelor politice de la Washington privind finanțarea Ucrainei, o reuniune prin teleconferință cu lideri ai națiunilor care fac parte din alianța occidentală, la discuții participând inclusiv președintele României, Klaus Iohannis.
Președinția SUA a anunțat că la discuțiile organizate de președintele Biden au participat lideri din Canada, Germania, Japonia, România, Polonia, Marea Britanie și Franța.
Surse citate de cotidianul Le Monde afirmă că la reuniunea organizată de Biden au fost prezenți premierul Canadei, Justin Trudeau, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul nipon, Fumio Kishida, președintele României, Klaus Iohannis, președintele Poloniei, Andrzej Duda, premierul britanic, Rishi Sunak, și ministrul francez de Externe, Catherine Colonna.
De asemenea, au fost prezenți președinții Consiliului European și Comisiei Europene, Charles Michel și Ursula von der Leyen, precum și secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, conform publicației The Hill.
”Astăzi, președintele Biden a convocat o teleconferință cu aliații și partenerii, pentru a coordona în continuare asistența pentru poporul Ucrainei, care își apără libertatea și independența de invazia brutală a Rusiei. Președintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite pentru susținerea Ucrainei, cât timp va fi nevoie, în condițiile în care își apără suveranitatea și integritatea teritorială, iar liderii prezenți au asumat angajamente similare”, a transmis Casa Albă.
”Am avut o discuție bună a liderilor din cadrul NATO, organizată de președintele Statelor Unite. În contextul în care Rusia continuă războiul brutal, noi menținem angajamentul de a susține Ucraina cât va fi necesar”, a declarat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-un mesaj postat pe platforma de microblogging X.
Administrația de la Washington este în contact cu aliații Statelor Unite pe tema problemelor bugetare care afectează asistența militară pentru Ucraina, a anunțat luni Casa Albă, oferind asigurări că impasul politic va fi depășit. Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA, a reafirmat solicitarea adresată Congresului de a aproba fonduri suplimentare pentru a ajuta Ucraina să respingă invazia militară rusă.
”Angajamentele vor continua, mesajul nostru către lume va fi că președintele va continua eforturile de restabilire a rolului de lider al SUA, vom continua să consolidăm alianța occidentală. Vom continua asistența pentru Ucraina cât timp va fi necesar. Și, așa cum a spus ieri președintele, acțiunile politicienilor republicani radicali nu ne ajută cu nimic în relațiile cu aliații și partenerii. Dar vom continua să producem rezultate pentru cetățenii americani, vom continua să avansăm prioritățile în materie de securitate națională, deoarece prin ajutarea Ucrainei ne protejăm pe noi și producem rezultate pentru poporul american”, afirma luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Administrația președintelui Joseph Biden a obținut, după eforturi intense, acordul Congresului pentru un buget temporar al SUA, evitând în ultimul moment blocarea activităților instituțiilor guvernamentale. Acordul, care prevede finanțare până pe 17 noiembrie, nu conține fonduri pentru Ucraina, pe fondul obiecțiilor unui grup de congresmeni republicani considerați conservatori.
Duminică, președintele Biden a dat asigurări că Statele Unite vor continua asistența militară pentru Ucraina. ”Nu putem permite sub nicio formă să fie întreruptă susținerea Americii pentru Ucraina. Mă aștept ca președintele Camerei Reprezentanților să își respecte angajamentul de a asigura adoptarea acestui pachet de asistență, pentru a ajuta Ucraina în contextul în care se apără de această agresiune și de brutalități”, a afirmat Biden.
”Președintele României, Klaus Iohannis, a participat marți, 3 octombrie 2023, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden Jr., la o nouă rundă de consultări politice în format restrâns cu lideri globali aliați, în contextul continuării conflictului militar declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei. (…) Consultările se înscriu în seria eforturilor aliate și transatlantice de coordonare și vin în completarea discuțiilor care au avut loc anterior, în format similar, în contextul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor recente din teatrul de război din Ucraina, inclusiv al atacurilor asupra infrastructurii civile din apropierea României”, anunță Administrația Prezidențială de la București.
”Liderii au analizat măsurile care trebuie luate pentru a continua, în mod eficient, sprijinul pentru Ucraina, precum și pentru a determina Rusia să înceteze războiul și acțiunile sale ilegale și iresponsabile. Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe asigurarea securității alimentare și a lanțurilor critice de aprovizionare. În cadrul discuției cu ceilalți lideri, Președintele Klaus Iohannis a accentuat că Rusia trebuie să înceteze atacurile asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, în imediata proximitate a României, care sunt crime de război, care au drept scop distrugerea depozitelor de cereale și infrastructura critică de aprovizionare, afectând și transportul pe Dunăre. (…) Președintele Klaus Iohannis a solicitat liderilor prezenți intensificarea eforturilor pentru asigurarea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic și la Marea Neagră, în mod mai eficient și mai bine calibrat la actuala situație de securitate. Președintele României a subliniat că, în acest moment, sunt necesare capabilități sporite pentru detectarea și interceptarea dronelor, precum și pentru o apărare aeriană mai puternică, în conformitate cu deciziile de la Summitul de la Vilnius”, precizează Președinția României.
Klaus Iohannis a subliniat că România va menține ”în mod solidar”, ”atât timp cât va fi necesar”, sprijinul pentru Ucraina, pe toate palierele relevante, inclusiv în cazul tranzitului cerealelor.
Citește și: