Prima pagină » Știri externe » Joe Biden a fost sfătuit să susțină transformarea Uniunii Europene într-o putere militară care să poată acționa fără implicarea armatei SUA

Joe Biden a fost sfătuit să susțină transformarea Uniunii Europene într-o putere militară care să poată acționa fără implicarea armatei SUA

Joe Biden a fost sfătuit să susțină transformarea Uniunii Europene într-o putere militară care să poată acționa fără implicarea armatei SUA
În raportul CPA se susține faptul că o mare parte din echipamentele militare europene se află într-o „stare șocantă de degradare” iar forțele umane nu sunt pregătite să lupte cu echipamentele pe care îl au, fapt care, potrivit acestora, reprezintă „un eșec european” în care Washingtonul a jucat „un rol critic” / Sursă FOTO: Shutterstock

Uniunea Europeană ar trebui să devină o putere militară globală iar Statele Unite ale Americii ar trebui să nu se mai opună acestui aspect, potrivit unui nou raport realizat de Centrul pentru Progresul American (CPA), un grup de experți cu legături strânse în administrația Biden.

În raport, obținut de Politico înainte de lansarea oficială, președintele american Joe Biden este „împins de la spate” să încurajeze Uniunea Europeană în transformarea într-o putere militară și îl îndeamnă să nu mai opună opoziție față de integrarea în apărare a UE, așa cum au făcut-o liderii americani anteriori, sub pretextul de a preveni suprapunerea cu NATO din acest punct de vedere, fapt care este în continuarea susținut de majoritatea comandanților militari americani și chiar de multe guverne ale UE.

NATO, lăsat să coordoneze un „amestec” de forțe naționale

În raport, publicat cu doar 10 zile înainte ca Biden să facă prima sa călătorie în străinătate ca președinte pentru summit-urile G7 și NATO, Washingtonul este acuzat că îi presează pe aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru militarii lor pentru a atinge obiectivul de cheltuieli al NATO de 2% din PIB, împiedicând în același timp UE să pună în aplicare inițiative care ar economisi bani și ar îmbunătăți pregătirea pentru luptă. În schimb, se precizează că NATO este lăsată să coordoneze un „amestec” de forțe naționale.

Dependența Europei de Statele Unite pentru securitatea sa înseamnă că SUA posedă un veto de facto asupra direcției apărării europene. Din anii 1990, Statele Unite și-au folosit în mod frecvent puterea efectivă de veto pentru a bloca ambițiile de apărare ale Uniunii Europene. Acest lucru a dus frecvent la o situație absurdă în care Washingtonul insistă cu voce tare ca Europa să facă mai mult pentru apărare, dar apoi se opune cu tărie atunci când uniunea politică europeană – Uniunea Europeană – încearcă să răspundă îndemnului. Această abordare politică a fost o mare eroare strategică – una care a slăbit NATO din punct de vedere militar, a creat tensiuni în alianța transatlantică și a contribuit la declinul relativ al influenței globale pe care o are Europa”, potrivit raportului, scris de Max Bergmann, James Lamond și Siena Cicarelli.

Emmanuel Macron și Angela Merkel, susținători ai dezvoltării UE din punct de vedere militar

Unii lideri politici, diplomați NATO și comandanți militari, care consideră că țările UE nu au în mod fundamental capacitatea de a se apăra și că Bruxelles-ul, care deja se luptă pentru a dezvolta o politică externă comună, nu ar putea acționa niciodată drept o putere militară coezivă, se vor opune cu vehemență față de concluziile prezentate în raport.

Oponenții integrării militare a UE au avertizat multă vreme că orice duplicare/suprapunere a capacităților NATO, în special în domeniul „comandamentului și controlului”, ar elimina resursele necesare din alianță și ar servi numai în beneficiul adversarilor, inclusiv al Rusiei.

Cu toate acestea, liderii UE, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, au susținut de mult ideea creării unei armate a UE – cel puțin ca obiectiv aspirațional, pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea militară de la Bruxelles.

Uniunea Europeană, „în urmă” din punct de vedere militar: Echipamentele, „într-o stare șocantă de degradare”

Există un acord general în rândul criticilor și susținătorilor integrării militare a UE privind forțele armate naționale din Europa care, potrivit acestora, nu sunt la înălțime – în special în Germania, cel mai bogat și mai puternic membru al UE din punct de vedere politic.

Autorii noului raport sunt de acord cu acest aspect.

„Astăzi, o mare parte din echipamentele militare europene se află într-o stare șocantă de degradare. Forțele europene nu sunt pregătite să lupte cu echipamentul pe care îl au, iar echipamentul pe care îl au nu este suficient de bun”

RAPORT AL CENTRULUI PENTRU PROGRESUL AMERICAN

Dar autorii insistă, de asemenea, că SUA ar trebui să-și accepte partea de vină.

„Acesta este un eșec european. Dar Washingtonul a jucat un rol critic, poate chiar subapreciat, în precipitarea acestui eșec”, susțin autorii raportului.

Apărarea europeană, „anemică”

De asemenea, aceștia consideră că presiunile incontestabile privind creșterea cheltuielilor NATO – ceva ce Donald Trump a făcut mai tare și mai agresiv decât predecesorii săi – reprezintă cauza principală care duce la un rezultat defectuos.

„De mai bine de două decenii, atât administrațiile republicane, cât și cele democratice au fpcut presiuni ferme asupra capitalelor europene pentru a-și consolida forțele naționale în sprijinul NATO. Dar acest accent pe nivelurile de cheltuieli pentru apărarea națională, întruchipat de angajamentul din 2014 al membrilor NATO de a cheltui două procente din PIB-ul lor pentru apărare, pur și simplu nu a funcționat. Apărarea europeană rămâne astăzi anemică, în ciuda creșterii semnificative a cheltuielilor.”

Raportul ar putea fi în centrul atenției, deoarece Centrul pentru Progresul American a devenit cunoscut ca un teren de instruire pentru oficialii administrației Biden, cu zeci de absolvenți ai grupului de acum în funcții la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și alte agenții guvernamentale.

Fostul președinte și director executiv al grupului, Neera Tanden, s-a alăturat recent Casei Albe în calitate de consilier senior al lui Biden, rol care ar putea să o facă și mai puternică decât directorul bugetar, funcție pentru care a fost nominalizată inițial, dar din care s-a retras când a devenit clar că nu putea câștiga confirmarea Senatului.

Rămâne de văzut dacă raportul îl va convinge pe Joe Biden, un susținător declarat al NATO, să schimbe modul în care abordează problema.

NATO vs Uniunea Europeană

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat asupra faptului că aliații au făcut progrese semnificative în direcția obiectivului de 2% și acest lucru a consolidat NATO în acest proces.

Întrebat marți la o conferință de presă marți cu privire la plângeri, inclusiv din partea Franței, potrivit cărora creșterea cheltuielilor NATO afectează resursele din programele de apărare ale UE, Stoltenberg a transmis că NATO este locul potrivit pentru cheltuielile comune pentru inițiativele militare.

„NATO este piatra de temelie pentru securitate și apărare pentru toți aliații NATO și faptul că investim împreună reprezintă un multiplicator de forță, este un mod eficient de a cheltui și, de asemenea, trimite un mesaj foarte clar propriilor noastre populații și oricăror potențiali adversari. Și apoi, desigur, cheltuielile la comun sunt o modalitate de a investi în legătura dintre Europa și America de Nord”, a transmis secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Oponenții transformării UE într-o putere militară

Generalul în retragere Philip Breedlove, fostul comandant aliat al NATO pentru Europa, a declarat că suprapunerea capacităților UE și NATO ar fi o greșeală gravă.

„Dacă aceste națiuni care se află și în NATO vor să cheltuiască pentru apărarea lor, consider că este un lucru bun, pentru că orice lucru care va aduce beneficii UE va aduce și beneficii NATO. Dar există un semnal de alarmă pe care îl scoatem în evidență de multă vreme, de la secretarul general la toți ceilalți: nu ar trebui să investim în capabilități suprapuse”, a declarat Philip Breedlove într-un interviu susținut marți.

Acesta a declarat că operațiunile NATO din Bosnia și Herțegovina și din Cornul Africii au dovedit de multă vreme că alianța poate funcționa eficient fără ca UE să „copieze” funcțiile existente. De asemenea, a susținut că NATO are prea multe nevoi urgente – inclusiv elicoptere suplimentare și avioane cu aripi fixe, senzori pentru a ajuta la detectarea și contracararea rachetelor balistice și, în special, la îmbunătățirea pregătirii trupelor – care ar trebui să fie în centrul noilor cheltuieli.

„Există mult prea multe nevoi de pregătire, capacitate care ar trebui îndeplinite mai întâi. Ce nu trebuie să facem este să investim bani în capabilități redundante”, a mai declarat generalul în retragere.

Uniunea Europeană, îndemnată să fie „independentă” militar față de SUA

În raport Uniunea Europeană este îndemnată să evite suprapunerea cu NATO și susține că Bruxelles-ul ar trebui să își propună cea mai bună cale spre a deveni o putere militară, inclusiv potențialul de a-și ridica propriile forțe armate, fapt care ar putea dura zeci de ani, potrivit documentului.

„Va rămâne la latitudinea UE să stabilească o structură care i se potrivește cel mai bine. Dar SUA ar trebui să-și arate clar sprijinul pentru ca UE să se concentreze pe dezvoltarea și dobândirea de noi capacități care pot permite Europei să acționeze fără implicarea armatei SUA. Europa nu ar trebui pur și simplu să dubleze capabilitățile care există deja în cadrul NATO, ci să își stabilească propriile capabilități de bază care să completeze SUA, determinând Europa să fie un partener egal în alianță”, se explică în raport.

Max Bergmann, autorul principal al raportului, a declarat într-un interviu că politicienii și comandanții americani ar trebui să fie deschiși să adopte o nouă abordare.

„Trebuie să ieșim din mentalitatea că UE va fi o complicație pentru noi (SUA)”

„Trebuie să ieșim din mentalitatea că UE va fi o complicație pentru noi. Există un fel de negativitate cu privire la implicarea potențială a UE, în loc să o privim într-un mod potențial pozitiv”, a declarat autorul raportului, adăugând că abordarea actuală încurajează redundanțele inutile între țările UE.

„Pierderile și suprapunerile din domeniul militar se regăsesc în sistemul actual, în care fiecare trebuie să aibă proprii militari cu spectru complet. Probabil că nu este cea mai bună utilizare a militarilor pentru UE sau NATO. Prea des opoziția privind sistemul de apărare al UE este foarte teoretică și nu se bazează pe practicile implicării UE în apărare într-un mod realist. Ar fi ceva dacă ați putea susține că NATO, așa cum este structurată în prezent, funcționează în totalitate, iar apărarea europeană este îngrijită, dar nu este așa. Doar făcând presiuni către statele membre să cheltuiască mai mult pentru apărare… asta nu este o rețetă pentru o Europă puternică sau o alianță transatlantică de succes”, a mai explicat Max Bergmann.

Citește și