Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a cerut vineri seară Guvernului Benjamin Netanyahu să evite atacarea instalațiilor petroliere iraniene, afirmând că Israelul nu a stabilit încă modalitatea de ripostă la atacul iranian cu rachete balistice.
”Israelienii nu au stabilit ce vor face referitor la un atac, discuțiile continuă. Dacă aș fi în locul lor, m-aș gândi la alte variante în afară de atacarea instalațiilor petroliere. Presupun că atunci când vor stabili, vom avea o discuție”, a afirmat Joe Biden, într-o conferință de presă organizată la Casa Albă.
Biden afirmase joi că discuțiile cu Israelul se referă la potențiale atacuri asupra instalațiilor petroliere din Iran, deși liderul de la Casa Albă sugerase că reacția ar fi exagerată. Întrebat joi dacă va permite Israelului să atace Iranul, președintele SUA a susținut că nu este vorba despre o aprobare din partea Washingtonului.
”În primul rând, noi nu acordăm permisiunea Israelului, oferim consultanță Israelului. Și nu se va întâmpla nimic astăzi. Purtăm discuții. Oricum, ar fi puțin cam…”, declara președintele Biden.
Anterior, Biden a cerut Israelului o reacție ”proporționată”, anunțând clar că se opune unui atac asupra obiectivelor nucleare iraniene.
”Răspunsul este nu. Am participat la o reuniune a Grupului G7. Suntem cu toții de acord, de la Japonia la Germania, am stabilit cu toții că trebuie făcut ceva. Este clar că Iranul a deviat de la linia normală. Vom discuta despre ce vor face israelienii, noi, liderii țărilor din Grupul G7 suntem de acord că au dreptul să riposteze, dar proporționat”, a subliniat Biden.
Liderii țărilor din Grupul G7 au pledat pentru o ”soluție diplomatică” la conflictele din Orientul Mijlociu.
”Exprimăm preocupări puternice în legătură cu escaladarea crizei, dar am reiterat că izbucnirea unui conflict care ar afecta întreaga regiune nu este în interesul nimănui și că încă este posibilă o soluție diplomatică”, au anunțat liderii națiunilor din Grupul G7 – SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, Canada și Japonia.
Aflat în vizită la Beirut, ministrul iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat vineri că Teheranul este favorabil armistițiilor Israelului cu grupurile militante Hamas și Hezbollah.
”Noi susținem eforturile pentru armistițiu în Liban, cu condiția de a fi acceptabil pentru poporul libanez, pentru mișcarea Hezbollah și, în al treilea rând, prin sincronizarea cu un armistițiu în Fâșia Gaza”, a declarat Abbas Araghchi, citat de agenția Reuters.
Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice spre Israel ca ripostă la o serie de atacuri comise de armata israeliană în ultimele luni. Regimul islamist iranian a precizat că atacurile cu rachete balistice sunt riposte la bombardamentele israeliene asupra Beirutului și Teheranului. În atacul de la Teheran a fost eliminat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas, în timp ce bombardamentul de la Beirut s-a soldat cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției, Abbas Nilforousan. Peste 2.000 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Beirutului.
Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a amenințat Iranul cu un atac puternic.
”Iranul a făcut o mare eroare și va plăti pentru ea. Regimul din Iran nu înțelege determinarea noastră de a ne apăra și de a riposta împotriva inamicilor noștri”, a avertizat Netanyahu.
În replică, ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a avertizat Israelul că este pregătit de un eventual război, deși nu îl dorește.
”Atacul cu rachete balistice de marți a fost o pedeapsă minimă pentru Israel. A fost o ripostă legală și legitimă după crimele comise de Israel”, a declarat Ali Khamenei.
Foto: Profimedia
Citește și: